пʼятниця, 01 червня 2012 08:57

В уряді домовились про податок на розкіш - середній клас не чіпатимуть

В уряді домовились про податок на розкіш - середній клас не чіпатимуть
Уряд не дозволив оподатковувати землю та житло. Фото: liveinternet.ru

В уряді не ризикнули залучити до сплати податку на розкіш середній клас, а й багатії зможуть вдвічі знизити податкові зобов'язання.

Такою є остання версія законопроекту про податок на розкіш, схвалена Кабінетом міністрів, пише Коммерсант-Україна в публікації "Розкішно пропонують".

Це компромісний варіант, що враховує позиції міністрів соцполітики та фінансів і прем'єра Миколи Азарова. Зараз у Мінфіні працюють над стилістикою документа, а потім передадуть у ВР.

Документ звужує коло потенційних платників податку, зокрема, не стосуватиметься українців середнього достатку.

Податок на нерухомість, який так і не запрацював на початку 2012 року у відношенні квартир площею понад 120 кв. м і будинків понад 250 кв. м, з 1 січня 2013 року буде скасований.

Замість нього в Податковому кодексі з'явиться податок на майно.

Його будуть щорічно платити фізичні та юридичні особи - власники квартир загальною площею більше 200 кв. м і вартістю понад 1000 мінімальних зарплат, тобто більше 1,09 мільйони грн виходячи з поточного розміру мінімальної зарплати; котеджів, дачних і садових будинків - 500 кв. м і вартістю понад 2,74 мільйони грн; об'єктів житлової нерухомості, що знаходяться у власності одного платника - 600 кв. м і 3,28 мільйони грн.

Ставка податку становитиме 0,5% оціночної вартості (мінус витрати на оцінку). Мінімальна планка в квартирі площею 200 кв. м складе 4,4 тис. грн.

Новий законопроект змінить і принцип оподаткування рухомого майна. Уряд пропонує відмовитися від прив'язки податку до об'єму двигуна, а стягувати податок на розкіш з легкових автомобілів і мотоциклів тільки в разі перевищення граничної вартості: більше 700 мінімальних зарплат (765,8 тис. грн) - для автомобілів і 200 мінімальних зарплат (218,8 тис. грн) - для мотоциклів.

Більш щадна ставка в 10% (плюс ПДВ при імпорті) буде застосовуватися при покупці дорогих речей: виробів з дорогоцінних металів і каменів, годинників, мобільних телефонів, предметів мистецтва та колекціонування вартістю понад 54,7 тис грн, хутра - 43,8 тис. грн, зброї - 21,9 тис. грн.

У законопроекті немає підвищеної ставки податку на доходи фізосіб в розмірі більше 16,41 тис. грн та оподаткування земельних ділянок в залежності від цільового використання та місцезнаходження, як було в пропозиціях пана Тігіпко.

За словами співрозмовника, податок з ділянок не дозволив вводити прем'єр-міністр, а проти підвищення навантаження на зарплату виступили представники європейського та американського бізнесу, пригрозивши зростанням тіньових зарплат і погіршенням інвестиційного клімату.

Зараз ви читаєте новину «В уряді домовились про податок на розкіш - середній клас не чіпатимуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути