вівторок, 03 липня 2012 17:42

Спецтема: Боротьба за "мову"

Українська стане мовою гетто - Стріха

Українська стане мовою гетто - Стріха
Максим Стріха. Фото: radiosvoboda.org

Ухвалення мовного закону Колісніченка-Ківалова призведе до витіснення української мови із багатьох сфер вжитку. Таку думку висловив у коментарі для Gazeta.ua керівник наукових програм Інституту відкритої політики, письменник Максим Стріха.

"Це для мене несподіванка і шок, - каже експерт. - Хоча від цих бандитів можна очікувати чого завгодно. Влада ще раз виявила, що вона окупаційна і з особливою люттю нищитиме нас надалі. Тепер треба бути готовими до всього".

Під час парламентських виборів цей закон підніме рейтинг Партії регіонів, переконаний Стріха.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада продала українську мову в обмін на газ - політолог

"Регіони трохи піднімуться і відберуть голоси, які почали перетікати до комуністів. Адаму Мартинюку буде дуже складно на рідній Волині. Ситуація в країні ще більше поляризується, і це стане одним з чинників політичних протистоянь у суспільстві. Нічого доброго для держави це не принесе", - констатував фахівець.

Після виборів мовний закон може бути скасований Конституційним судом або парламентом, припускає Максим Стріха.

"Але ця влада навряд чи розраховує програти вибори. Вони їх грубо фальсифікуватимуть, стрілятимуть у людей, чхатимуть на Європу і на увесь світ, оскільки і так зіпсували відносини з усіма. Нас чекають тяжкі часи".

На думку експерта, виконання закону залежатиме від ретельності чиновників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВЕРХОВНА РАДА ПРИЙНЯЛА "МОВНИЙ" ЗАКОНОПРОЕКТ У ДРУГОМУ ЧИТАННІ

"Я не сумніваюся, що міністр освіти Дмитро Табачник виконуватиме його дуже ретельно. Мовна ситуація в освіті зміниться радикально на користь російської. Відтак українська зведеться до мови гетто. Звичайно, вона існуватиме і нею писатимуть книжки. Але її вигонять з офіційного вжитку у багатьох сферах, вона зникне з освіти у кількох регіонах, з реклами, кінодубляжу, телебачення. Залишиться мовою письменників і вузького прошарку інтелігентів", - підсумував Максим Стріха.

Як повідомлялося, Верховна Рада проголосувала у другому читанні мовний законопроект Колесніченка-Ківалова. Він передбачає використання регіональних мов. За законопроект проголосували 248 депутатів. Опозиція заявляє, що віце-спікер Адам Мартинюк поставив документ на голосування із порушеннями — без розгляду поправок, внесених до другого читання.

Зараз ви читаєте новину «Українська стане мовою гетто - Стріха». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути