Ексклюзиви
пʼятниця, 16 серпня 2013 12:53

Українці можуть вийти, але не за покликом "врадіївців", - експерт

Українці можуть вийти, але не за покликом "врадіївців", - експерт
Віктор Небоженко. Фото: ukr.obozrevatel.com

Самоорганізуватися, прийти до Києва і вимагати відставки президента в Україні може лише одна група людей — шахтарі. Активістам Врадіївської ходи це не вдасться, бо не мають необхідного досвіду протестної діяльності.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Віктор Небоженко.

Учасники Врадіївської ходи на чолі із Василем Любарцем анонсували нову акцію протесту - "Від Врадіївки до любові". 2 жовтня з усіх регіонах України мають вийти незадоволені політикою чинної влади люди. За планом, 10 жовтня на Майдані Незалежності у Києві вони вимагатимуть відставки президента Віктора Януковича. "Врадіївці" сподіваються привести до столиці до 500 тис людей.

"У цих активістів навряд чи є своя структура, лідери і чітке розуміння того, чого вони хочуть. Шансів на те, що це буде мати хоча б якийсь ефект, мало. Та й, не думаю, що влада дозволить "врадіївцям" це зробити", - вважає політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Врадіївських міліціонерів окропили святою водою

На його думку, і об'єднання "врадіївців" із політичними партіями також малоймовірне.

"Якщо прийде "Свобода", не буде УДАРу і "Батьківщини". Якщо ж прийдуть останні дві партії, "Свобода" буде займатися чимось іншим — ламати двері в іншій частині міста. Утім поки ми не побачимо ступіть організованості цієї акції, ми не зможемо сказати наскільки все серйозно", - каже Небоженко.

Попри це, політолог прогнозує, що українці здатні до масових протестів.

"Українці можуть вийти. Але це буде несподіванкою і для опозиції, і для влади. Це не буде пов'язане із Врадіївською ходою. Протести у Врадіївці мали чіткий напрямок зупинити рух  міністра Віталія Захарченка у бік Адміністрації президента. Чи впораються вони зараз без цієї політичної підґрунтя — важко сказати", -  зазначає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Есть надежда, нет надежды, да хватит уже ныть, действовать пора" - врадіївці розійшлися до 2 жовтня

Небоженко наголошує - дуже складно самоорганізуватися настільки, щоб вийшли хоча б 100 тисяч людей.

"Є лише одна група в Україні, яка здатна самоорганізуватися і висувати такі вимоги, як відставка президента. Це - шахтарі. Людьми, які не мають досвід протестної діяльності,  зробити це дуже непросто. Для того, щоб зібралося багато людей, повинна бути велика всеукраїнська організації, досвід,  загальнонаціональна трибуна. Цього немає. Протестні акції будуть постійно і в різних куточках України. Однак прийти до Києва і змусити ситий неляканий Кабмін самозмінитися, дуже складно", - підсумовує він.

Зараз ви читаєте новину «Українці можуть вийти, але не за покликом "врадіївців", - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути