Ексклюзиви
середа, 28 серпня 2013 18:54

"Україна ніколи не була "стратегічним партнером" Російської Федерації", - експерт

"Україна ніколи не була "стратегічним партнером" Російської Федерації", - експерт
Володимир Горбач. Фото: dif.org.ua

Про те, що Україна нічого не втратить при зникненні звання "стратегічного партнера" Російської Федерації сьогодні на власні сторінці у Фейсбук заявив нардеп Віктора Балога реагуючи на заяву радника президента Російської Федерації Сергія Глазьєва. Роздуми Балоги для Gazeta.ua прокоментував аналітик Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Володимир Горбач.

"Означення України, як "Стратегічного партнера" — це вже давно лише умовність, бо Росія не ставиться до нас, як до партнера. Російська Федерація розглядає Україну, як територію, ресурс, але в жодному разі не як партнера з яким потрібно рахуватись і враховувати наші інтереси, - пояснив експерт. - У наших відносинах такого практично ніколи не було. І хоч наші партнерські стосунки задекларовані, але жодного разу російське керівництво серйозно до цих декларацій не ставилось".

Горбач переконаний, що Глазьєв "розмахує уявною дубинкою".

"Можна констатувати, що Україна ніколи не була "стратегічним партнером" Російської Федерації. Тому втратити те, чого нема - це риторична фігура Сєргєя Глазьєва, який так виразився розмахуючи уявною дубинкою стратегічного партнера. Проте, про неможливість використання Росії, як стратегічного партнера говорять усі 22 роки, які існує незалежна Україна. Про це ж свідчать газові та економічні війни", - констатує Горбач.

Балога переконаний, що євроінтеграція України поставить під загрозу існування теперішньої Росії, бо значно піднімить рівень життя впритул біля самої Росії, що покаже росіянам зовсім інші стандарти влади та народу.

"Віктор Іванович у даному випадку видає найоптимістичніший сценарій асоціації України з ЄС, - пояснив аналітик. - Не все буде так автоматично і райдужно відразу впливати на сусідні області Російської Федерації, але Балога правий у своєму діагнозі щодо побоювань російського керівництва до української інтеграції й переговорного процесу України з Європейським Союзом".

Горбач порівнює теперішню істерію РФ з 2004 роком.

"Можемо згадати про реакцію російського керівництва на "Помаранчеву революцію" 2004 року. У принципі були ті ж самі побоювання, що ця хвиля демократизації торкнеться російської території й торкнеться російського керівництва. Була хвиля внутрішньої російської політичної істерії щодо того, як вони можуть зупинити цю хвилю кольорових революцій. Подібна психологічна установка у кремлівського керівництва є, бо будь-яке поширення впливу заходу на прикордонні з Росією держави оцінюється нездоровими коментарями, реакціями з боку російського керівництва. Але за великим рахунком, за умови, що українське керівництво буде виконувати угоду з ЄС, перш за все верховенства права, то за років 7 це може створити конкурентну модель на просторі колишнього радянського союзу", - пояснює чоловік.

Також Балога зазначив, що у випадку розірвання "стратегічного партнерства" російською стороною, Росія мала би збільшити орендну плату за землі, на яких базується Чорноморський Флот.

Зазначимо, що Україна за оренду ЧФ РФ в Криму 18 тисяч гектарів отримує 98 млн доларів. У той же час за оренду площею 25 тис. га в Південній Кореї американці щорічно викладають 12,6 млрд. дол., Японія за оренду 23,7 тис. га території одержує від США 19,3 млрд. дол., Італія за 2,3 тис. га - 5 млрд.

"Питання перебування російського флоту у Севастополі, а особливо оплати за оренду землі є дуже заплутане, - стверджує Горбач. - Проблеми з оплатою почались ще з пострадянських часів — 90-х років. Тоді Україна фактично безкоштовно дала право розміщатись російському флоту. За це наша країна начебто погашувала свій газовий борг перед російськими структурами. Насправді борг був дивний, бо це був борг не державний, а певних підприємств. Тим не менше держава на це пішла. І, навіть, Янукович у "Харківських угодах" закріпив таку ж саму схему плюс стодоларову знижку на газ. Все це не має відношення до реальної економіки. І за великим рахунком, при розподілі радянського майна, Чорноморський флот мав би відійти Україні".

Зараз ви читаєте новину «"Україна ніколи не була "стратегічним партнером" Російської Федерації", - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

236

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути