вівторок, 11 грудня 2012 18:52

Українській владі треба продемонструвати бодай якийсь рух вперед - експерт про умови ЄС

Українській владі треба продемонструвати бодай якийсь рух вперед - експерт про умови ЄС
Олексій Гарань Фото: dif.org.ua

Європейський союз вимагає від української влади не багато, та вона має хоч трохи його послухати. Про це сказав професор кафедри політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань, говорячи про те, що ЄС висунув Україні декілька вимог для підписання Угоди про асоціацію.

"Ми маємо виходити з того, що текст Угоди про асоціацію готовий. У нього багато інвестовано з боку не тільки українського, а й з боку Європейського союзу. Європейський союз неодноразово говорив, що він хоче підписати цю угоду і говорив про те, що стоїть на перешкоді цьому. І, зрештою, було сказано, що лакмусовим папірцем стануть українські вибори. Та чомусь в ході українських виборів влада зробила так, що ситуація не поліпшилася, а погіршилася. Я думаю, що після того, що відбулося на так званих проблемних округах, всім стало зрозуміло, що власне відбувалося в країні під час виборів", - наголосив він.

Гарань додав: "За цих умов ЄС, очевидно, не міг просто сказати, що от "ви сповзаєте в авторитаризм, а ми будемо підписувати з вами Угоду про асоціацію, де ідеться про європейські цінності". Очевидно, що так не може бути. В той же час, Європейський союз зацікавлений в тому, щоби підписати цю угоду і в тому, щоби Україна не пішла в Митний союз. Бо це матиме катастрофічні наслідки саме для України. Тому Європейський союз зараз чітко говорить: "Ми готові підписати цю угоду, але для цього треба зробити деякі речі".

Водночас, він підкреслив, що умови, які висунув Євросоюз, є досить оптичними і дають можливість українській владі показати рух вперед щодо вирішення деяких проблем.

"Там чітко говорять про вибіркове правосуддя і зрозуміло, чого це стосується. Але крім того, ідеться і про загалом виборче законодавство, судову реформу. Я думаю, що українська влада просто має показати напрямок, в якому вона збирається рухатися, показати, що це буде не відкат назад, так це було із законом про референдум", - підкреслив експерт.

Гарань наголосив, що з одного боку це не закриває шлях до підписання Угоди про асоціацію, і говориться про те, коли це може бути зроблено, але при цьому говориться, що треба продемонструвати бодай якийсь рух вперед.

"Насправді, вимагається не так вже і багато, - переконаний експерт. - Тим паче, дуже важливо, що в цій заяві сказано і про безвізову перспективу для українців, і про готовність ЄС брати участь в модернізації в українській ГТС. Тобто, це дуже чіткі сигнали і хотілося б, щоби українська влада їх почула".

Зараз ви читаєте новину «Українській владі треба продемонструвати бодай якийсь рух вперед - експерт про умови ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути