субота, 20 лютого 2016 21:47

Україна вимагає від Росії припинити окупацію Криму - річниця анексії півострова

Україна вимагає від Росії припинити окупацію Криму - річниця анексії півострова

Міністерство закордонних справ України закликає міжнародне співтовариство підтримати створення міжнародного майданчика для обговорення питань щодо деокупації Криму. Про це йдеться у заяві МЗС України щодо роковин незаконної окупації РФ Автономної Республіки Крим і м. Севастополь.

"Два роки тому Російська Федерація, вдавшися до збройної агресії проти України, розпочала процес переписування післявоєнної історії, порушила норми міжнародного права, які є основою мирного співіснування. Росія перестала бути частиною цивілізованого світу та перетворилася на державу-парію", - наголошується у заяві.

В МЗС України наголосили, що російські військові в зеленій уніформі без знаків розрізнення стали символом гібридної війни, а їхня висадка в українському Криму поклала початок зухвалому нехтуванню Кремлем міжнародного права та прав людини на окупованому півострові.

"Під російською окупацією Крим став "сірою зоною", де панують безправ'я, терор, залякування, викрадення та тортури. Окупаційна влада системно і масштабно порушує основоположні права і свободи громадян, веде приховану війну проти дисидентів, знищує ознаки мовної, релігійної, культурної ідентичності українців та корінного населення Кримського півострова – кримських татар. Дії російської влади, спрямовані на заборону діяльності Меджлісу, а також політичні процеси проти представників кримськотатарського народу в окупованому Криму - красномовно свідчать про свавілля окупантів", - підкреслюється у заяві.

В українському зовнішньополітичному відомстві нагадали, що міжнародне співтовариство висловило одностайну солідарність з Україною у боротьбі проти російської збройної агресії. Демократичні держави світу засудили окупацію, запровадили санкції проти Росії та її керівництва, спрямовані на відновлення цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах.

"Україна вимагає від Російської Федерації припинити окупацію, репресії та численні провокації проти українських громадян та проукраїнського населення Кримського півострова", - заявили в МЗС.

Також українське зовнішньополітичне відомство закликало міжнародне співтовариство посилити політико-дипломатичний тиск на Росію як державу-окупанта та підтримати ініціативу України щодо створення міжнародного майданчика з метою обговорення питань, які життєво важливі для мешканців окупованого півострова та усього світового співтовариства.

Раніше повідомлялось, що Міністерство закордонних справ України взялося до підготовки міжнародних переговорів з деокупації Криму у форматі "Женева плюс". Про це повідомив директор департаменту політики та комунікацій МЗС Олексій Макєєв.

Зазначимо, що раніше уповноважений президента у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв висловив думку, що економічні санкції проти Росії можуть привести до деокупації Криму. За його словами, воєнний шлях звільнення Криму від російської окупації призведе до численних жертв, тому варто розглядати немілітаристські шляхи.

Лідер кримськотатарського народу також вважає, що, за різними оцінками, процес деокупації може зайняти близько року-півтора. "Точно ніхто не може сказати, скільки триватиме агонія російської економіки, але вважають, що не більше року-півтора, і ми побачимо вже звільнення окупованих територій не тільки України, а й Грузії, Придністров'я", - сказав Джемілєв.

Зараз ви читаєте новину «Україна вимагає від Росії припинити окупацію Криму - річниця анексії півострова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути