четвер, 26 лютого 2015 14:11

Україна починає відводити важке озброєння

Україна починає відводити важке озброєння
Фото: ua.112.ua

Сьогодні у четвер 26 лютого українські війська починають відводити від лінії розмежування на Донбасі 100-мм важке озброєння.

Про це йдеться у повідомленні Генштабу України, текст якого має агентство "Інтерфакс-Україна".

"Виконуючи домовленості, досягнуті в Мінську 12 лютого, сьогодні Україна починає відведення 100-мм гармат від лінії розмежування. Цей перший крок до відведення важкого озброєння відбуватиметься виключно під моніторингом і верифікацією ОБСЄ", - йдеться в повідомленні Генштабу.

Згідно з інформацією, українська сторона вимагає повного припинення вогню і невідкладного виконання мінських угод "від усіх їх підписантів".

"У разі спроб наступу, графік відведення важкого озброєння буде скоректований. Українські війська перебувають у повній готовності для захисту країни", - підкреслили в Генштабі.

Як повідомлялося, в 00.00 за київським часом у неділю, 15 лютого, набула чинності перша і головна умова щодо виконання мінських угод від 12 лютого - "негайне і всеосяжне припинення вогню в Донецькій і Луганській областях".

Забезпечення цього пункту схваленого і підписаного контактною групою "Комплексу заходів з виконання мінських угод", стане можливим при дотриманні п. 2: "Відведення всіх важких озброєнь обома сторонами на рівні відстані з метою створення зони безпеки шириною мінімум 50 км один від одного для артилерійських систем калібром 100 мм і більше, зони безпеки шириною 70 км для РСЗВ і шириною 140 км для РСЗВ "Торнадо-С", "Ураган", "Смерч" і тактичних ракетних систем "Точка" ("Точка У"): - для українських військ : від фактичної лінії зіткнення; - для збройних формувань окремих районів Донецької та Луганської областей України: від лінії зіткнення згідно Мінському меморандуму від 19 вересня 2014".

При цьому відведення важких озброєнь повинно початися "не пізніше другого дня після припинення вогню і завершитися протягом 14 днів".

Разом з тим, в Києві після зазначеного часу не один раз заявляли про триваючі атаки і обстріли своїх позицій і населених пунктів. Значне зменшення обстрілів українська сторона фіксує в останні дні.

Цьому процесу, згідно з підписаним в Мінську з документом, буде сприяти ОБСЄ за підтримки тристоронньої контактної групи.

Зараз ви читаєте новину «Україна починає відводити важке озброєння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути