пʼятниця, 24 червня 2016 14:18

Україна має використовувати своє вигідне становище і зіграти на користь Євросоюзу і Росії - Медведчук

Україна має використовувати своє вигідне становище і зіграти на користь Євросоюзу і Росії - Медведчук

Головна мета федеративного устрою держави — усунути існуючі суперечності, привести до спільного знаменника те, що може служити приводом для протистояння і розколу. Не треба нав'язувати країні ідеологічну одноманітність під маскою культурної єдності.

Про це в інтерв'ю "Новій газеті" розповів спецпредставник в Тристоронньої контактної групи щодо мирного врегулювання конфлікту на сході України, лідер руху "Український вибір – Право народу" Віктор Медведчук.

За словами політика, він є послідовним прихильником федеративного устрою ще з 1990-х років.

"Але тоді ця ідея була ще не актуальна ні в Москві, ні десь ще. Я серйозно вивчав це питання і, грунтуючись на працях М. Грушевського, М. Драгоманова, статтях І. Франка і ст. Чорновола, прийшов до висновку про те, що федералізація ― це єдиний засіб, який може врятувати Україну від розпаду. Знаєте, впродовж багатьох років українські політики запекло сперечалися, чи є розкол в Україні. Але, навіть визнавши внутрішні суперечності, політики так нічого і не зробили, щоб запобігти йому. У післявоєнний час багато різнорідних європейських держав подолали внутрішні конфлікти або завдяки федералізації, як Німеччина та Бельгія, або, як Іспанія, Великобританія, Італія, завдяки децентралізації, яка в плані повноважень регіонів рівнозначна федералізації або близька до неї. Україна як країна, що виникла в результаті об'єднання територій, що мають серйозні культурні, економічні та етнічні відмінності, не може існувати як унітарна держава. Лише федеративний устрій України гарантує єдність країни. І у мене викликають сміх твердження деяких українських політиків, які кажуть, що федеративний устрій ― це розвал країни. Федералізація тим і відрізняється від сепаратизму, що забезпечує і цементує єдність країни", - підкреслив Медведчук.

Головною метою федеративного устрою держави він вважає усунення існуючих протиріч, того, що може служити приводом для протистояння і розколу.

"Не треба нав'язувати країні ідеологічну одноманітність під маскою культурної єдності. У нас 15 стаття Конституції України декларує, що жодна ідеологія не може визнаватися обов'язковою. Давайте визнаємо, що ми маємо право на різні погляди — покладати квіти до різних пам'ятників і шанувати різних героїв, а в іншому будемо разом, щоб працювати на благо і процвітання країни. Це і є суть федеративного устрою", - стверджує політик.

При цьому Медведчук переконаний, що Україна повинна використовувати своє вигідне становище і зіграти на користь Євросоюзу та Росії.

"Наприклад, у Польщі є три транзитних транспортних артерії між Сходом і Заходом. Вони дають до 50% доходу країни. А Україна ― міст, транспортний коридор у всіх напрямках: в газі, нафті, автомобільному і залізничному транспорті. Ось ви сумніваєтеся в тому, що може бути процвітаючим держава, оточена могутніми сусідами? У мене є для вас приклад маленької процвітаючої країни, оточеної великими сусідами, — Сінгапур! І Україна також може чудово заробляти. І це не єдина можливість. Сьогодні готується проект створення на Донбасі вільної економічної зони. Завдання — відновити регіон, промисловий потенціал, що приверне зовнішніх інвесторів. В даному випадку сусідство України з ЄС і ЄАЕС — це перевага. Головне, щоб у влади вистачило для цього ділової хватки, політичної волі і мудрості", - сказав Медведчук.

Зараз ви читаєте новину «Україна має використовувати своє вигідне становище і зіграти на користь Євросоюзу і Росії - Медведчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути