четвер, 08 травня 2014 18:00

Спецтема: Війна на Донбасі

Дільниці для "референдуму 11 травня" на сході готують у школах
2

Фото: gazeta.ua

У Донецьку почалася масова розсилка запрошень взяти участь у референдумі за незалежність області. Біля кожного під'їзду висить по оголошенню "11 травня референдум", кидають їх у поштові скриньки. У центрі міста сепаратисти закликають проголосувати за "Донецьку республіку" в найближчих школах.

"Ніяких наказів готувати школи до "референдуму" департамент освіти і науки облдержадміністрації не видавав", - заявляв раніше глава обласного відділу освіти Юрій Соловйов.

Міський голова Олександр Лук'янченко теж говорив, що офіційних розпоряджень з приводу використання комунальних приміщень для підготовки виборчих дільниць для "референдуму" не було.

Неофіційний наказ відкрити в неділю приміщення для проведення референдуму надійшов у школи вчора. Директори говорять, що їх змушують готувати приміщення до "референдуму".

"Спочатку подзвонив завідувач райвно і сказав, що за розпорядженням голови виконкому нашого району Щербакова нам належить зробити кабінки для голосування до 11 травня. Потім приходили в школу люди у балаклавах. Призначили чергових і відповідальних за проведення. Деякі учителі ще й готові працювати членами комісій. Представниками "Донецької республіки" вручено розпорядження від одного з їх начальників - Лягіна – з печаткою "ДНР". Там написано: "Директорові школи такої-то (без прізвища), наказую забезпечити проведення", - говорить вчителька школи в Київському районі Донецька. Називатися боїться.

У школах № 14 і № 17 Донецька, які обидві знаходяться буквально в 100 метрах від захопленої сепаратистами облдержадміністрації вже підготували ділянки для голосування.

- Провели батьківські збори і наша класна пояснила нам, що директора примушують, - говорить батько учня з школи №14. - Вже і табличку повісили, що в школі буде виборча дільниця. Загальна атмосфера серед батьків - обурення. І референдумом, і тим що відбувається в місті. Щодня вирішуємо - чи пускати дитину в школу. У сусідні магазини з ОДА ходять бойовики з автоматами. Таке сусідство травмує дітей. Багато людей зараз і на роботу не ходять, оскільки побоюються, а наша школа продовжує навчальний процес. Хоча в класі немає і половини учнів. Прапор України з фасаду школи зняли ще два тижні тому. Ми думаємо, що хтось з адміністрації зняв. У школу прийшли люди у балаклавах, звернулися до вахтера: "Бабка, лізь і знімай". Вона відповіла, що не вішала і знімати не буде. Але прапор хтось все-таки зняв. Ми заклад не засуджуємо – викладачі безправні і завжди по указці райвно ходили з дітьми на всі заходи Партії регіонів. Усе це твориться під загрозою звільнення.

Схожа ситуація і в школах Луганщини.

- В Луганську кабінки роблять по школах № 57, 37, 11, 5. Наш директор говорить, що поступило розпорядження міськвиконкому. Прийшла після таких зборів додому засмучена, але я така в школі одна. А інші учителі радісно братимуть участь у комісіях. Не зрозумію тільки - чому їм платять досі зарплату з бюджету нашої країни? - розповіла Gazeta.ua луганська вчителька. Просить її ім'я не називати з міркувань безпеки.

Зараз ви читаєте новину «Дільниці для "референдуму 11 травня" на сході готують у школах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути