вівторок, 23 квітня 2013 20:00

У Верховній Раді зареєстровано проект Трудового кодексу України

У Верховній Раді зареєстровано проект Трудового кодексу України
Фото: obozrevatel.com

У Верховній Раді України зареєстрували проект Трудового кодексу України. Відповідний документ зареєстровано за №2902, повідомляє кореспондент УНН.Документ внесено на розгляд ВР народними депутатами від Партії регіонів Олександром Стояном та Ярославом Сухим.

"Метою Трудового кодексу України є визначення основних засад реалізації передбачених Конституцією України трудових прав і гарантій працівників, створення належних умов праці, забезпечення захисту інтересів працівників та роботодавців. Завданням цього Кодексу є правове регулювання визначених у ньому відносин (трудові відносини), створення необхідних правових умов для досягнення оптимального узгодження інтересів сторін трудових відносин", - йдеться у проекті кодексу.

Цей Кодекс регулює відносини щодо реалізації права на працю; працевлаштування; умов праці; організації та управління працею; професійного навчання, перепідготовки та підвищення кваліфікації; забезпечення договірного регулювання умов праці; відповідальності роботодавців і працівників; вирішення індивідуальних та колективних трудових спорів; нагляду і контролю за дотриманням трудового законодавства та інших питань, визначених Кодексом.

"Необхідність прийняття Трудового кодексу України обумовлена докорінними змінами всієї системи суспільних відносин, що відбуваються в Україні у зв'язку з формуванням ринкових відносин та соціально-економічних перетворень, і тою чи іншою мірою пов'язані з працею. Виникла величезна низка проблем різної визначеності, що повинні вирішуватись засобами трудового права. Підготовка нового кодифікованого акту у цій сфері пояснюється також тим, що чинний Кодекс законів про працю України був прийнятий ще у 1971 році, і незважаючи на численні зміни, які внесені до нього, вже застарів та не відповідає сучасним економічним умовам.

Крім Кодексу, що до 1991 року був практично єдиним законодавчим актом, регулюючим трудові відносини на Україні, за період незалежності держави було прийнято ряд законів з трудових питань. Це закони про охорону праці, про оплату праці, про колективні договори й угоди, про відпустки і ряд інших", - йдеться у пояснювальній записці до проекту Кодексу, який складається із 9 книг (444 статті), а також прикінцевих та перехідних положень.

"Прийняття Трудового кодексу повинно забезпечити правове регулювання трудових і пов'язаних з ними правовідносин, дотримання державних гарантій трудових прав працюючих, створення належних умов захисту інтересів працівників і роботодавців у сфері організації виробничих відносин, а також можливостей для розвитку соціального партнерства всіх учасників трудових і пов'язаних з ними правовідносин", - вважають автори документу.

Зараз ви читаєте новину «У Верховній Раді зареєстровано проект Трудового кодексу України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути