Ексклюзиви
субота, 16 лютого 2013 13:30

У ЦВК розповіли, коли відбудуться вибори мера Києва

У ЦВК розповіли, коли відбудуться вибори мера Києва
Михайло Охендовський Фото: dt.ua

Київрада на майбутніх виборах буде обрана на 5 років, а мер столиці - до наступних чергових місцевих виборів. Про це в інтерв'ю "Дзеркалу тижня. Україна" заявив член ЦВК Михайло Охендовський.

Він зазначив, що юридично бездоганної дати одночасного проведення виборів мера Києва і Київради не існує.

"Питання цілком перейшло в площину політичної доцільності. Вирішити його може лише парламент", - підкреслив представник Центрвиборчкому.

Він нагадав, що і діюча Київрада, і колишній мер були обрані на позачергових виборах у травні 2008 року.

"За нормами тодішньої редакції Конституції депутати міськради обиралися строком на п'ять років, мер - на чотири роки. Тобто термін повноважень для депутатів Київради повинен був закінчитися в 2013 році, для мера - в 2012-му. Однак у 2010 році було відновлено дію Конституції в редакції 1996 року. Строк повноважень за її положеннями складав чотири роки і для депутатів, і для мерів. У лютому 2011-го до Конституції були внесені зміни, за якими термін повноважень і депутатів, і мерів становить п'ять років. Але тільки для тих, хто обраний на чергових виборах", - підкреслив Охендовський.

Він зазначив, що оскільки в 2012 році повноваження мера Києва припинилися достроково, наступні мерські вибори, очевидно, повинні бути позачерговими.

"Про дострокове припинення повноважень Київської міської ради мова поки, здається, не йде. Якщо ж міськрада відпрацює весь відведений їй Конституцією термін, наступні вибори її депутатів будуть черговими. Що це означає? Це означає, що на наступних виборах депутати Київської міськради будуть обрані на п'ять років, а мер - лише до наступних чергових загальнонаціональних місцевих виборів", - сказав член ЦВК.

Відносно їх дати, за його словами, також існують дві точки зору: 2015-й або 2014 рік.

"Проект постанови про проведення їх у 2014 році був зареєстрований у Верховній Раді буквально вчора. Обґрунтований він тим, що в момент проведення місцевих виборів у 2010 році діяла Конституція в редакції 1996 року, відповідно до якої депутати місцевих рад та міські голови обиралися на чотири роки. Внесені в лютому 2011 року в Конституцію норми про п'ятирічний термін повноважень як депутатів місцевих рад, так і сільських, селищних і міських голів, ретроспективно застосовуватися не можуть", - зазначив Охендовський.

"З юридичної точки зору, проведення чергових місцевих виборів у жовтні 2014 року виглядає незрівнянно привабливіше, ніж у жовтні 2015-го. З політичної - все очевидно. Але вирішувати парламенту", - сказав він.

У той же час, представник Центрвиборчкому висловив упевненість, що для держави було б краще, щоб терміни проведення всіх без винятку чергових місцевих виборів на його території були синхронізовані.

Зараз ви читаєте новину «У ЦВК розповіли, коли відбудуться вибори мера Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути