четвер, 20 серпня 2009 16:07

У 2010 році Україна купить менше російського газу

У 2010 році Україна купить менше російського газу

Україна планує в 2010 році скоротити об"єми закупівлі російського природного газу до 25 млрд куб. м, повідомила прем"єр-міністр Юлія Тимошенко, виступаючи на зборах Всесвітнього конгресу українців в Львові в четвер.

"Якщо цього року ми купили 33 млрд куб. м російського газу, то наступного року ми візьмемо 25 млрд куб. м", - сказала вона.

За словами Тимошенко, при цьому Україна планує активніше упроваджувати енергозбереження і альтернативні види палива.

Тимошенко відзначила, що зараз можливість скорочення об"ємів закачування газу є предметом переговорів між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром".

"Ці підходи обговорюються керівниками НАК і "Газпрому", - сказала вона на прес-конференції в четвер у Львові, відзначивши, що про результати переговорів буде повідомлено додатково.

Тимошенко також додала, що закачування в підземні газосховища проходить відповідно до запланованих об"ємів. Крім того, купується газ для поточних потреб.

За оцінками НАК, збільшення попиту на газ з боку промисловості та інших груп споживачів найближчим часом маловірогідно. А з урахуванням значних накопичених запасів природного газу цілком допустима ситуація, що баланс газу на 2010 рік може бути зведений з меншими об"ємами імпорту, ніж у поточному році, додали в НАК.

Діючий контракт на постачання містить умову "бери або плати", "Нафтогаз України" повинен придбати мінімум 80% законтрактованого на рік природного газу, що з урахуванням закладених в контракт цифр означає закупівлю, мінімум, 41,6 млрд куб. м.

Українська сторона також офіційно заявляла про зацікавленість в скороченні законтрактованих об"ємів імпорту в 2009 році з 40 млрд куб. м до 33 млрд куб. м.

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «У 2010 році Україна купить менше російського газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути