четвер, 20 червня 2013 11:20

Тягнибок і Кличко не пішли до Януковича, бо і так мають із ним канали зв'язку - політолог

Тягнибок і Кличко не пішли до Януковича, бо і так мають із ним канали зв'язку - політолог
На думку Небоженка, Тягнибок і Кличко у цій ситуації програли. Фото: unn.com.ua

Лідер "Батьківщини" Арсеній Яценюк пішов на зустріч із президентом Віктором Януковичем, бо не має з ним особистого контакту. Натомість голови фракції "Свобода" Олег Тягнибок та УДАРу Віталій Кличко, очевидно, мають канали зв'язку з президентом.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Віктор Небоженко.

"Віктор Янукович переграв опозицію. Йому була потрібна ця зустріч для перекладу на англійську і німецьку мову, щоб показати світові свої кроки до демократії. Для Януковича - це хороший політичний хід перед вільнюським екзаменом. Україна не виконала десяти вимог списку Фюле. Саме тому раптом Янукович вирішив зустрітися з опозицією. Напевне, він почитав підручники з демократії, а там було написано: "Зустріч президента з опозицією - частина політичної культури". Його прес-служба подала цю зустріч як велику демократичну перемогу президента", - сказав він.

На думку політолога, Тягнибок і Кличко у цій ситуації програли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яценюк запропонував Януковичу створити спецкомісію, що шукатиме компроміс у ВР

"Вони повинні критикувати владу, але не уникати прямого контакту. Ці молоді політичні лідери заражені вірусом провінційності. Тягнибок соромиться зустрічатися з президентом, боячись, що це вдарить по його електорату у Львові. Він не розуміє, що загальнонаціональна еліта повинна спілкуватися, незважаючи ні на що. У Кличка також це дитяча хвороба. Він хоче виглядати трішки більш опозиційним, ніж інші. Кожен із них шукає свою особливу роль у політичній грі, яка б виділила їх опозиційність. Замість цього лідери повинні узгоджувати спільні дії", - вважає він.

Політолог упевнений, що трьом опозиціонерам варто було зустрітися із президентом, адже завжди є необхідність особистого контакту політичних сил протилежних таборів.

"Обама, Меркель, Путін зустрічаються з Януковичем. Хоча нікому з них не хочеться бачити одне одного. Ніхто не звинувачуватиме їх, що надто наближаються до Януковича. Арсеній Яценюк переміг. Він легітимізував себе в очах людей як представник самостійної політичної сили, яка не побоялась піти на зустріч із владою. Продемонстрував дипломатичний підхід, не применшивши свого престижу. Його рейтинг не впаде. Яценюк ще раз підтвердив, що є лідером серед трьох опозиціонерів. Він отримав цінну інформацію з перших рук, зокрема і щодо справи Тимошенко. Дуже важливо у політиці: як би ви не ненавиділи одне одного, не дати оточенню стравити вас, ввести в оману. Саме цим і займаються в оточенні політиків. Можливо, Янукович прямо сказав Яценюку, що він про нього думає. А Яценюку не забракло мужності сказати те ж президенту. Дуже важливо прямо сказати комусь, що ти думаєш про нього і побачити, як він реагує", - каже Небоженко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми ніколи не посваримося" — Яценюк вірить у вічну дружбу з Тягнибоком і Кличком

Політолог прогнозує, що суттєвих результатів від цієї зустрічі не буде.

"Результат зустрічі один - тепер Яценюк може безпосередньо спілкуватися з президентом і навпаки. Усі інші змушені будуть вислуховувати від Яценюка думку Януковича щодо тих чи інших питань. Саме Яценюк став посередником між владою та опозицією. Суттєвіших, відчутних результатів для країни і для Тимошенко не буде. Адже у нас президентська республіка і Янукович вирішує все без нічиєї участі: ні опозиції, ні парламентської більшості", - підсумовує політолог.

Він також додав: "Після цієї зустрічі виникає інший здогад: найімовірніше у Яценюка немає прямого контакту з Януковичем. Тому він пішов на зустріч. А от в УДАРу та "Свободи", очевидно, є канали комунікації. Тому, вважають, що нема потреби у безпосередньому зв'язку. Це неправильно. Адже той, хто безпосередньо спілкується з політиком, позбавляється інтриг і розводів його оточення".

Зараз ви читаєте новину «Тягнибок і Кличко не пішли до Януковича, бо і так мають із ним канали зв'язку - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

41

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути