вівторок, 09 квітня 2013 15:44

Туреччина вимагає від кримського парламенту скасувати постанову про "геноцид вірменів"

Туреччина вимагає від кримського парламенту скасувати постанову про "геноцид вірменів"
Спікер парламенту Криму пообіцяв турецькій стороні восени переглянути питання визнання "геноциду вірмен". Фото: AFP

Влада Республіки Туреччина наполягає на скасуванні постанови Верховною Ради АРК щодо визнання подій 1915 року в Османській імперії "геноцидом вірменів".

Як повідомив Gazeta.ua народний депутат, лідер меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джємілєв, про це йшла мова під час зустрічі голови турецького парламенту Джеміля Чічєка зі спікером ВР Криму Володимиром Константиновим.

Нардеп заявив, що вказане рішення республіканського парламенту приймали в угоду проросійським та антитатарським політичним колам. За словами голови меджлісу, місцева влада не має повноважень на такі рішення.

"Питання тягнеться з 2005 року, коли місцеві шовіністи на порожньому місці заварили кашу про "геноцид вірменів", який до Криму ніякого відношення не має. Просто їм черговий раз закортіло зробити щось проти татар та турків, які не терплять спекуляцій на такі теми", - згадує Джємілєв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білий дім не задоволений ухваленням резолюції про геноцид вірменів

Відразу після прийняття постанови офіційна Анкара звернулась до української влади з вимогами скасувати її. МЗС України запевнив, що рішення парламенту автономії буде переглянуто.

"Пообіцяли, але робити не стали, тому пан Чічєк скористався наданою можливістю та ще раз висловив позицію Туреччини з цього приводу. Наскільки мені відомо, Володимир Константинов запевнив турецьку делегацію, що парламент Криму восени розгляне це питання", - каже Джємілєв.

Постанову ВР Криму про визнання "геноциду вірменів" прийняли у травні 2005 року. Прокуратура АРК неодноразово вказувала, що кримські депутати перевищили свої повноваження.

Автором проекту був голова Конгресу російських громад Криму Сергій Шувайников. Тепер він депутат республіканського парламенту від партії "Русское единство". У коментарі Gazeta.ua Шувайников зазначив, що парламент республіки не перевищував повноваження, визнаючи трагедію 1915 року геноцидом вірменів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада збирається поставити над кримськими татарами своїх наглядачів — Джемілєв

"Право приймати такі постанови, призначати дні жалобних заходів прописано у Конституції Криму. Ми не лізли у сферу міжнародних відносин, не брали на себе повноваження Києва", - наполягає депутат.

Він нагадав, що на півострові проживає 20-тисячна громада вірменів та скасування відповідного рішення може спровокувати "дестабілізацію міжнаціональної ситуації". Заяву турецького спікера Шувайников не вважає втручанням у внутрішні справи України.

"Гадаю, пан Чічєк висловив власну точку зору, але якщо Туреччина планує стати повноцінною європейською державою, вона повинна визнати помилки минулих років, як наприклад, Німеччина визнала Голокост", - заявляє політик.

Він сподівається, що у колег-депутатів "вистачить здорового глузду не повертатися до цього питання".

Зараз ви читаєте новину «Туреччина вимагає від кримського парламенту скасувати постанову про "геноцид вірменів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути