вівторок, 20 грудня 2011 11:47

Турчинов будує "провладний" БЮТ?

Турчинов будує "провладний" БЮТ?

17 листопада більшість народних депутатів від БЮТ підтримали законопроект про змішану систему виборів, вперше за довгий час проголосувавши в унісон з провладними фракціями. Прес-служба блоку бадьоро відрапортувала, що прийнятий закон є перемогою опозиції, а окремі, більш обережні депутати назвали його "найменшим злом", пише forUm.

Повідомлення голови представництва ЄС в Україні Жозе Тейшейри про те, що Юлія Тимошенко на зустрічі з єврокомісаром Штефаном Фюле визнала голосування фракції БЮТ за виборчим законом помилкою, моментально перетворилося у показовий політичний скандал. Адже всупереч публічним запевненням заступника голови "Батьківщини" Олександра Турчинова про те, що розколу між партією та її незмінним лідером не існує, ця подія лише посилила підозри стосовно того, що Тимошенко вже давно не розглядають як людину, здатну впливати на оперативне та стратегічне управління.

Отже, фракція проголосувала всупереч позиції свого лідера, але, знаючи особливості формування списку БЮТ, можна бути впевненим, що це сталося не в результаті стихійного партійного бунту. Зрештою, більшість бютівців потрапили до парламенту саме завдяки особистим домовленостям з Тимошенко, і їх парламентське майбутнє як і раніше залежить від цих домовленостей. Можливо, депутатів використали "втемну"? Невипадково той же Андрій Шкіль запевняв, що ніяких вказівок з Лук'янівського СІЗО щодо голосування за виборчий закон депутати не отримували. Чи їх просто забули про це повідомити?

Наразі інформаційний канал зв'язку між бютівцями і їхнім лідером вкрай вузький, і встановити над ним контроль не склало б великих труднощів. Суспільство практично не чує особистих заяв від Тимошенко, керуючись лише інформацією від адвоката Власенка і керівництва партії в особі Турчинова. Відчуття того, що ізоляція Тимошенко вигідна не тільки владі, але й нинішнім керівникам БЮТ, від цього тільки посилюється.

Нещодавно Турчинов поскаржився журналістам, що в день голосування не зміг обговорити питання закону про вибори у зв'язку з тим, що комунікації з Тимошенко серйозно ускладнені. Невже рівень координації БЮТ зі своїм лідером в настільки безнадійному стані, що таке важливе питання, як позиція щодо виборчого законодавства, не можна було обговорити раніше, ніж у день голосування?

Цікаво, що раніше Тимошенко неодноразово висловлювалася проти змішаної системи виборів, і, враховуючи її нинішнє становище, складно уявити, що могло б змусити її змінити свою думку і піти на співпрацю з владою у настільки ключовому питанні.

Складається враження, що "ускладнення комунікацій", реальне чи уявне, цілком влаштовує нинішню керівну верхівку БЮТ, яка тепер з легкістю дозволяє собі керувати на власний розсуд. Сам Турчинов не знайшов у собі сміливості дати однозначну відповідь на питання, чи існує записка від Тимошенко з рекомендаціями щодо голосування, старанно ігноруючи неодноразові запитання журналістів з цього приводу.

Як би там не було, очевидно, що нинішнє керівництво БЮТ не очікувало такого витоку інформації, і відразу ж поспішило заявити, що розмови на цю тему у Фюле з Тимошенко бути не могло, тим самим поставивши під сумнів заяву впливового єврочиновника.

За повідомленнями джерел, наближених до БЮТ, і Турчинов, і Кожемякін останнім часом діють так, наче їх цілком влаштовує ув'язнення Тимошенко. По-перше, це дозволяє їм особисто формувати списки на майбутні вибори, не зв'язуючи себе домовленостями з людьми, які прийшли в БЮТ завдяки Тимошенко.

По-друге, не варто забувати про наявність цілого ряду заведених на Турчинова кримінальних справ, про які він сам неодноразово повідомляв. Використовуючи цю тему як аргумент в опозиційній риториці, Олександр Валентинович забуває, що може напоротися на цілком логічне запитання: А чому він, власне кажучи, все ще на волі?

Можливо, відповідь на це питання криється в персоні новоспеченого глави фракції БЮТ Андрія Кожем'якіна, який, за деякими даними, вже досить тривалий час здійснює взаємовигідний діалог керівництва "Батьківщини" з всемогутнім нині віце-прем'єром Андрієм Клюєвим.

За відомостями з різних джерел, саме зв'язок Кожем'якіна і Клюєва забезпечує Турчинову свободу, за яку, зрозуміло, потрібно платити лояльністю.

Яскравий приклад такої лояльності - голосування фракції БЮТ за закон про вибори. Крім того, поклавши руку на серце, головна опозиційна сила країни, якою, згідно з усіма рейтингами, БЮТ є до цих пір, зараз зайнята чим завгодно, але не відстоюванням інтересів своїх виборців. У момент, коли по всій країні відбуваються громадські протести, бютівська гвардія веде себе підозріло тихо, проявляючи свою активність виключно у вигляді нечисленних мітингів під час судів у справі Тимошенко. Безумовно, партія і досі має великі мобілізаційні можливості. Але чому тоді вона їх практично не використовує?

Це показник організаційного безсилля, чи все ж справа у великому небажанні задіяти ресурси "на повну"?

Тому припущення, що влада грунтовно просунулася у справі захоплення БЮТ, вже не виглядає настільки сумнівними. А чутки про те, що нинішнє керівництво вже практично здало фракцію "в оренду" Андрію Клюєву - зовсім не безпідставними.

Зрозуміло, що і в такій ситуації партійним ватажкам БЮТ потрібно ще й ухитритися зберегти обличчя перед виборцями. У таких випадках у якості відволікаючого маневру відмінно спрацьовує публічний пошук внутрішніх ворогів. І такі пошуки, схоже, вже відбуваються як всередині партії, так і серед колег по опозиції. Не випадково останнім часом Турчинов з ретельністю справжнього інформаційного кілера взявся критикувати опозиціонера Анатолія Гриценка за нібито "виконання сценарію Банкової". Хоча, знаючи хронічну незговірливість лідера "Громадянської позиції", в це повірити набагато складніше, ніж у те, що тандем Турчинов-Кожем'якін знайшов і собі, і своїй політичній силі нових господарів.

Не важко припустити, у що можуть вилитися подальші чвари в рядах української опозиції. Адже так вже бувало неодноразово - чвари щоразу ставали причиною її приголомшливих поразок. А на який кращий подарунок ще б могла розраховувати влада?

Зараз ви читаєте новину «Турчинов будує "провладний" БЮТ?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути