середа, 09 вересня 2015 13:39

The Washington Post: Путін виграв війну в Україні

The Washington Post: Путін виграв війну в Україні
Фото: tsn.ua

Президент Росії Володимир Путін домігся свого в Україні - конфлікт на Донбасі "заморожено", тема України й агресії РФ зникла з перших шпальт світових ЗМІ.

Про це пише науковий співробітник Інституту Брукінґса істарший радник Пулітцерівського центру Марвін Калб у "The Washington Post".

"Схоже, Путін виграв свою маленьку війну в Україні, а його західні критики стоять осторонь і лише спостерігають та безпорадно лютують", - пише він.

На думку оглядача, коли російські війська перетнули кордон України, Путін намагався продемонструвати, що у війні між Росією і Україною РФ переможе.

Як вважає експерт, Путін побачив, що Захід не готовий воювати за Україну – і "заморозив" конфлікт на Донбасі, як він зробив у 2008 році в Грузії.

"Сьогодні Путін значно більше, ніж західні керівники, може впливати на економічні, політичні і дипломатичні події в Україні, а в разі потреби й контролювати їх", - пише Калб.

Водночас, він зазначає, що за свою "перемогу" Путін заплатив велику ціну: його репутація постраждала, економіка РФ "спотикається" й країна повертається до внутрішнього безладу і невдоволення, які поступово посилюються.

Але поки що все це не вплинуло відчутно на позиції Путіна всередині країни. Він цілком здатний зберігати свій "майже диктаторський контроль" над владою, вважає експерт.

Калб вважає, що вирішення нинішньої кризи не буде, доки Росія й Україна не напрацюють між собою прийнятну форму співіснування, адже Україна зажди матиме спільний з РФ кордон і багато спільного у культурі, мові й релігії.

Путін готовий сприймати незалежну Україну доти, доки вона "дружня" до національних інтересів Росії, переконаний експерт.

Калб пише, що Путін не раз натякав на конференцію на кшталт Ялтинської, на якій він разом із іншими світовими лідерами зміг би перекроїти карту Європи, яка виникла після 1991 року.

Таке навряд чи можливо, проте Путін думає, що час у нього є, пише Калб.

Зараз ви читаєте новину «The Washington Post: Путін виграв війну в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути