середа, 23 січня 2013 22:01

Судове слідство має перевірити заяву Павліченка про катування його на допиті – правник

Судове слідство має перевірити заяву Павліченка про катування його на допиті – правник
Фото: newsmarket.com.ua

Судове засідання апеляційного суду у справі про вбивство судді Зубкова, по якій суд першої інстанцій визнав винними Дмитра та Сергія Павліченків, може бути перенесене з кількох причин.

Про це в ефірі 5 каналу сказав старший науковий співробітник Інституту держави і права ім.. В.М. Корецького Микола Сірий.

"Якщо суд прийняв рішення частково проводити судове слідство, то під час нього виникає чимало необхідностей для перенесення. Це може бути пов'язано із викликом свідків, ще раз ознайомитись із якимись документами. Це цілком реально", - пояснив він.

На запитання ведучого про те, чи могли судовий розгляд перенести через тиск суспільства правник сказав: "Я не думаю, що прояв громадської позиції можна кваліфікувати як тиск. Як такого, тиску немає, немає тотального інформаційного підтримання цієї акції, а акції не настільки багатолюдні, щоб вважати їх тиском. Думаю, штучно створити таку підтримку неможливо в принципі. Тому треба уважно ставитись і владі і суспільству, бо вона дійсно відображає системні явища і в правоохоронній системі і в судочинстві".

Окрім того, суд під час слідства має перевірити заяву Павліченка-молодшого про катування його на допиті електричним струмом.

"В даному випадку, це не просто свідчення – це заява про вчинення злочину. Кримінальний кодекс прямо встановлює кримінальну відповідальність за вчинення подібних дій під час проведення допиту будь-якої особи. Тому цей факт в обов'язковому порядку підлягає перевірці. Якщо йдеться про інші фальсифікації доказів, це стосується речових доказів, відібрання якихось слідів з місця події, - то так само інша стаття кримінального кодексу передбачає кримінальну відповідальність за фальсифікацію доказів у тяжкому злочині. Тому будь-яка заява щодо цього має бути перевірена", - зауважив він.

Нагадаємо, суддю Сергія Зубкова убили 21 березня 2010 року у його власному будинку по вулиці Голосіївській 13. Вбивці втекли. За три дні затримали Дмитра та Сергія Павліченків, як головних підозрюваних. Мотивом назвали помсту судді за виселення з квартири. Торік у жовтні за вбивство, Дмитро Павліченко отримав довічне ув'язнення, Сергій - 13 років тюрми.

Зараз ви читаєте новину «Судове слідство має перевірити заяву Павліченка про катування його на допиті – правник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути