четвер, 10 березня 2011 22:00

Спецтема: Арабські революції

США розриває дипломатичні відносини з Лівією

США розриває дипломатичні відносини з Лівією

Сьогодні, 10 березня, держсекретар США Гіларі Клінтон заявила, що власті країни призупиняють відносини з посольством Лівії у Вашингтоні.

Як повідомляє CNN, глава Держдепартаменту при цьому чітко не повідомила, чи означає цей розрив дипломатичних відносин з офіційним Тріполі. "Ми припиняємо наші відносини з  посольством Лівії, тож  ми чекаємо, що вони припинять працювати як посольство Лівії", - сказала Клінтон.

Джерело CNN в американській адміністрації повідомило, що це фактично визнання того, що Каддафі більше не є легітимним лідером Лівії і його представники повинні залишити країну. За словами джерела, така заява держсекретаря означає, що лівійське посольство у США має закритися.

Зазначимо, що раніше посол Лівії у США Алі Ауджалі оголосив про підтримку повстанців, які не визнають влади Муаммара Каддафі. У Тріполі у відповідь заявили, що Ауджалі більше не представляє Лівію і запропонували нову кандидатуру, проте у Білому домі її відкинули.

Сьогодні Франція офіційно визнала повстанську Національну раду Лівії  єдиним легітимним органом влади у країні.

Європейський парламент закликав главу дипломатії ЄС Кетрін Ештон офіційно визнати Національну перехідну раду Лівії.

Тим часом, прем'єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі заявив, що рішення Франції визнати повстанську Національну раду Лівії єдиним легітимним органом влади є "позицією окремо взятої країни". Він закликав вислухати позиції усіх країн, зазначивши, що на завтрашньому саміті ЄС Італія підтримає рішення, яке ухвалять ЄС і НАТО.

Нагадаємо, масові акції протесту з вимогою відставки Муаммара Каддафі, які переросли у громадянську війну, продовжуються в Лівії з 15 лютого. Лівійський лідер неодноразово заявляв, що не покине країну, а люди, котрі вийшли на акції протесту, на його думку, заслуговують смертного вироку.

26 лютого Рада безпеки ООН ввела санкції проти режиму лівійського лідера Муаммара Каддафі, заборонивши йому, членам його сім'ї та кільком учасникам виїжджати з країни. Держсекретар США Хілларі Клінтон заявила, що Лівії загрожує затяжна громадянська війна.

Раніше Національна лівійська рада, створена для координації дій противників Муаммара Каддафі, закликала ООН санкціонувати авіаудари по укріплених пунктах найманців, нібито залучених лівійським лідером для взяття збунтованої країни під контроль.

Сьогодні, 9 березня, Каддафі заявив, що у разі запровадження над територією Лівії безпілотних зон жителі країни дізнаються про справжні мотиви країн, які нині закликають лідера Джамахірії покинути свій пост.

Зараз ви читаєте новину «США розриває дипломатичні відносини з Лівією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути