вівторок, 15 липня 2014 14:42

Сепаратизм зникне, якщо дати людям роботу і достойну зарплату - експерт

Сепаратизм зникне, якщо дати людям роботу і достойну зарплату - експерт
Фото: dozor.kharkov.ua

Політолог Віктор Таран вважає, що побороти сепаратизм на Донбасі можливо лише з допомогою економічних методів. Про це він сказав в коментарі Gazeta.ua

"Зараз так звані ДНР та ЛНР спираються на бідний клас, який очікує якихось преференцій від держави. І Україна повинна в першу чергу зайнятися тим, щоб дати цим людям нормальну заробітну плату і роботу. Створити на Донбасі прошарок міцного середнього бізнесу, який буде захищений міліцією, прокуратурою — військовими, які виконуватимуть охоронну функцію. Вони стануть першими союзниками України в Луганську та Донецьку. І тоді проблема сепаратизму зникне сама собою. Бо навіщо йти за гроші кудись воювати, якщо вони й так отримуватимуть нормальну зарплату", - зазначив експерт.

Політолог згадав, що так само до загострення конфлікту це питання вирішував Ізраїль з Палестиною. "Палестинці, які переїжджали на територію Ізраїля, працювали на фермах у ізраїльтян, отримували гарантовану зарплату. І ці палестинці не йшли воювати в ХАМАС", - сказав Таран.

Водночас експерт зауважив, що проблема сепаратизму не вирішиться миттєво.

"Коли Великобританія вирішувала подібну проблему з Ірландією на це пішло майже 20 років. Так само із Донецьком. Якщо Україна піде економічним шляхом, то років через 10 ця проблема зникне сама собою".

Нагадаємо, що раніше з боку українських чиновників лунали заяви про позбавлення сепаратистів громадянства, а також права голосувати на виборах, займати державні посади тощо.

Проте Таран переконаний, що запропоновані методи не принесуть успіху, а тільки загострять конфлікт.

"Це погіршить ситуацію. Згадаймо, що конфлікт розпочався з того, що у парламенті за ініціативи партії "Свободи" був змінений так званий мовний закон. І це відразу радикалізувало ситуацію на Донбасі. Мовляв, нас хочуть примусити розмовляти лише українською. Тому це не діє", - сказав експерт.

"Якщо ми подивимося, яким чином у 1991 році голосували регіони України за незалежність, то помітимо, що Донбас дав більше голосів ніж Харківщина чи Одещина. Бо шахтарі сподівалися, що Україна стане економічно сильною країною, яка забезпечить їх роботою і достойною зарплатою. Цього не сталося. А саме це потрібно було Донецьку, бо там діє мова економіки", - пояснив Таран.

Зараз ви читаєте новину «Сепаратизм зникне, якщо дати людям роботу і достойну зарплату - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути