неділя, 27 січня 2013 14:15

"Щербань був небезпечний для донецької шпани у малинових піджаках" - дослідник "лихих 90-х"

На запитання Gazeta.ua у справі про вбивство Євгена Щербаня відповів Артем Фурманюк, автор інтернет-видання PRO - TEST, журналіст "Радіо Свобода", дослідник теми "Донецьк в 90-ті".

 

- Чому звинувачення ЮВТ у вбивстві Щербаня, яке спочатку сприймалося як передвиборчий анти-піар, не розтануло до виборів? Більш того - заговорили про три нові звинувачення.

- Дії нинішньої влади важко спрогнозувати, якраз через те, що її логіка проста, як сибірський валянок. Пул експертів переоцінює інтелектуальні здібності "донецьких пацанів". Багато хто вважав, що Тимошенко тільки лякають, сумнівався, що її посадять. А справа по звинуваченню Тимошенко у вбивстві Щербаня виконала свою місію перед виборами, а тепер її намагаються запустити знов. Знадобилося закрити рот Європі, яка звинувачує режим в політрепресіях напередодні підписання Угоди про Асоціацію. Як це зробити, якщо не "довести" провину Тимошенко в такому тяжкому злочині як вбивство? Але автори ще більше заганяють себе в кут. Згадаємо Юрія Іванющенка, який затіяв тиск на журналістів, прагнучи відмити репутацію. Він отримав зворотній ефект: значно більше українців дізналося про темне минуле Іванющенка з інтернету. Так само і у випадку з "вбивцею Щербаня" - Генпрокуратура випустила біса з табакерки.

- Нещодавно мер Донецька Лук'янченко заявив, що вбитий Щербань був мало не святим і у нього не було жодного ворога. Хто такий був Щербань? Яку грав роль?

- Слова мера Донецька потрапляють до вух тих, на кого розрахована "качка" Кузьміна та Пшонки - не стільки прибічників Януковича, скільки супротивників лідера опозиції. Не виключаю, що хтось повірить і в недавні заяви іншого мера Донецька, Володимира Рибака. Той теж розповів байку – мовляв, дніпропетровські бізнесмени пачками відстрілювали донецьких в "лихі" 90-ті. Але чи не дивно, що про донецько-дніпропетровську війну ніхто з донеччан за часів тієї війни взагалі не чув? А про війну місцевих кланів відкрито говорили навіть у чергах, обговорюючи черговий розстріл місцевого "авторитета". Для старих же міліційних "вовків" з Донецького УБОЗУ минулі кримінальні розклади взагалі не секрет. Але кому зараз, при президентові Януковичі, потрібні ці знання? Узяти, приміром, гучну справу банди Немсадзе. Справа налічувала аж 25 томів. І це вам не висмоктані з пальця звинувачення Кузьміна. Так от, після розвалу справи в суді працівників слідчих груп міліції, що виконали титанічну роботу, буквально порвало нове керівництво. Кого звільнили з органів, кого знизили на посаді. А заступник міністра МВС, генерал Михайло Клюєв, що публічно заявив про причетність до діяльності банди високих осіб та навіть народних депутатів, сьогодні взагалі без роботи.

Що ж до "світлого образу" Щербаня і його політичній ролі. Чи могло не бути ворогів у найбагатшого донецького бізнесмена з президентськими амбіціями? Це був політик нової формації в умовах дикого часу. Про моральне обличчя Щербаня кожен може судити як хоче. Нагадаю тільки, що первинний сенс діяльності "Індустріального союзу Донбасу", одним з керівників якого був Щербань, полягав в тому, щоб через постачання енергоносіїв загнати чужі підприємства у боргову кабалу. Через формування боргу відбувалися недружні поглинання. Заводи не могли своєчасно заплатити за дорогий газ ІСД, їх за це "ставили на лічильник", а потім привласнювали.

- Тобто, підконтрольні покійному структури, як це назвали б зараз - займалися рейдерством?

- Взагалі-то, після смерті видатної людини суспільство схильне її ідеалізувати. Як, наприклад, це було у випадку з головним ідеологом Сєвєродонецького з'їзду і автором проекту Південно-східної української автономної республіки Євгеном Кушнарьовим. Але, порившись в інтернеті, можна знайти інтерв'ю колишнього мера Маріуполя Михайла Поживанова, на якого в ті часи давив Євген Щербань разом зі своїм другом і однофамільцем Володимиром Щербанем (тоді - губернатором області). Слова Євгена Щербаня Поживанов передавав так: "Нет человека - нет проблем. Для нас девять граммов свинца абсолютно не жалко"… Інтерв'ю було опубліковане незадовго до смерті Євгенія Щербаня - 14 липня 1996 г. З нього можна зрозуміти, яким способом Щербані підминали під себе чужий бізнес.

- Які найвірогідніші мотиви вбивства Євгена Щербаня?

- Найвірогіднішим виглядає прагнення прибрати з політичної дошки України нову фігуру, яка набирала вагу загрозливо швидко. Навряд чи цього потребував вже досвідчений тоді в "мистецтві компромісу" політик - Павло Лазаренко. Вони б домовилися. А ось для вчорашньої донецької шпани, яка тільки що поміняла спортивні костюми на малинові піджаки, Щербань як один із керівників країни став би вже недосяжний.

Євген Щербань в плані інтелекту був наголову вищий за більшість тодішніх донецьких нуворишів. Усвідомлював, що політика відкриває інші горизонти для бізнесу. Не боявся бути публічним. Першим великим донецьким політичним проектом в незалежній Україні стала саме Ліберальна партія України, яку створив Щербань. Нинішні боси Донецького клану разом зі своїм проектом - Партією регіонів, пішли уторованими Щербанем доріжками. Причому справжні хазяї ПР довгий час вважали за краще залишатися в тіні. Це вже після Майдану у Верховній Раді влаштувалися Ринат Ахметов та його команда.

- Чим пояснити, що син Руслан стільки років не заїкався про причетність до вбивства батька Юлією Тимошенко?

- В усякому разі, "прозріння" Руслана сталося явно не у пошуках правди. Вона йому і так відома. Чи можна повірити в те, що раніше він мовчав, боячись переслідувань Тимошенко?.. За ті 17 років, що минули з моменту смерті його батька, ЮВТ не раз перебувала в політичній опалі та кримінально переслідувалася. Хоча Кучмі не прийшло в голову повісити на Тимошенко замовне вбивство. З іншого боку - кого так боїться син Щербаня, який мешкає в Донецьку при президентові Януковичі і ув'язненій Тимошенко, що з'являється на людях у супроводі переконливої кількості професійної охорони, незмінно шокуючи завсідників елітних ресторанів на донецькому бульварі Пушкіна? При вході охоронці створюють йому живий коридор зі своїх тіл, заздалегідь перевіряють приміщення, а при виході прикривають дорогу до автомобіля.

- Які перспективи має справа Щербаня-Тимошенко? Чим закінчиться і що може кардинальним чином вплинути на подальший хід слідства?

- На сьогодні в нашій країні про це знає тільки Віктор Янукович. Наслідки, я вважаю, перевершать очікування тих, що заварили цю кашу. Дивуюся, як ще серед трьох "нових" кримінальних справ, заведених прокурорами стосовно Тимошенко, досі не прозвучала підозра в замовленні вбивства донецького бізнесмена Момота в 1996 році. Адже і Момот теж був співвласником ІСД. До речі, Кузьмін кілька місяців тому вже про це заїкався.

Взагалі, уся історія становлення ІСД супроводжувалася загадковими смертями та вбивствами. Чом би, наслідуючи логіку Кузьміна, всі їх не повісити на Тимошенко? Пам'ятаєте вбивство генерального директора Алчевського металургійного комбінату Миколи Скорохода в 1995 році? Зараз АМК теж входить до складу ІСД.

Одно відоме точно: завдяки нинішній владі резонанс у справі про вбивство Щербаня за останні тижні досяг міжнародного рівня. Просто так поховати це вже не вийде. Навіть якщо винною "призначать" Тимошенко. В майбутньому цю справу ще реанімують. І невідомо, яким боком воно обернеться сьогоднішнім авторам. Можливо, що свідком або навіть підозрюваним колись виявиться Ринат Ахметов, допитати якого вже запропонував адвокат кілера Болотських.

- Прокуратура вже заговорила про живих свідків вбивства Щербаня, які готові звинувачувати Тимошенко. Хто б це міг бути, окрім сина, який вижив на льотному полі в день розстрілу?

- Та хто завгодно! Може, той же нардеп-"регіонал" Василь Стельмашенко. Цей відомий майстер з парламентських боїв без правил, що потрапив в Раду за квотою Ахметова, в 90-ті входив в найближче оточення визнаного організатора розстрілу Щербаня Євгена Кушніра. Чи інші люди з оточення головного українського олігарха. А може свідками виявляться прокурори Пшонка та Кузьмін, або народний депутат від ПР Геннадій Васильєв, які в 90-ті обіймали керівні посади в прокуратурі Донецької області і знають більше, ніж багатьом здається..?

Зараз ви читаєте новину «"Щербань був небезпечний для донецької шпани у малинових піджаках" - дослідник "лихих 90-х"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

107

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути