вівторок, 13 листопада 2012 21:35

Сатиричну газету, яка висміює українську владу, назвали "Вінок"
5

Фото: фото надане Богданом Тицьким

В Україні вийшов третій номер сатиричної опозиційної до влади газети "Вінок". 4 сторінки з гострою сатирою робить своїм коштом група письменників і художників. У газеті вони друкуються під псевдами, навіть вірш Юрія Винничука "Убий п***са" підписаний тут відомим псевдом письменника Юзьо Обсерватор. Окрім розділу "Вірші з броньовичка" на сторінках газети можна побачити політичні шаржі та сатиричну аналітику. Перше видання "Вінка" вийшло друком в кінці серпня. Друге — в кінці вересня. І третє — перед виборами.

Член редакційної колегії Богдан Тицький каже, що редакція не вагалася, обираючи назву.

"Вінок, які і кіт, в Україні став символом спротиву. Президенту постійно не щастить з будь-якими хвойними виробами".

Поки це перша спроба регулярного сатиричного друкованого видання. Політична сатира в Україні хоча і є, але гуляє вона переважно інтернетом.

"На ті події, які відбуваються зараз в Україні, без жорсткості реагувати неможливо. Хочемо показати, що не треба боятися нинішнього владного режиму, його треба показово і жорстко висміювати. Коли народ почне владу висміювати, тоді він перестане влади боятися. Наша влада дуже надається до висміювання — це переважно обмежені особи, які дорвалися до корита", - говорить Богдан.

Окрім незмінних для України реалій, що тривають роками, як от корупції, хабарництва, злочинності в міліції, "Вінок" пише і про новинні.

"Раз трапилось кандидату від Партії регіонів в Сумах публічно напитися. Ця історія стала загальновідомою завдяки і нашому виданню. Надалі ми так само плануємо реагувати на нові події і новоприйняті закони нашої влади".

Газету поширюють своїми силами — проносять в університети, на роботу. Богдан Тицький каже, що в університеті Тараса Шевченка видання так намозолило очі керівництву, що воно на вченій раді заборонило розповсюджувати газету в своїх стінах.

"Обговорювали: "Що це за свавілля? В університеті політична агітація заборонена, а тут хтось приносить газети". Тоді як у гуртожитках того самого вишу керівництво вивішувало агітацію за кандидата від Партії регіонів. Адміністрація університету непослідовна: провладну агітацію поширює, а будь-яку опозиційну пресу забороняє", - каже Богдан.

Газету ініціатори видають власним коштом. Тираж в 10 тисяч примірників вартує їм 2 тисячі гривень.

Зараз ви читаєте новину «Сатиричну газету, яка висміює українську владу, назвали "Вінок"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути