четвер, 16 травня 2013 18:44

Поруч із "дачею Януковича" в Криму зносять історичну будівлю винзаводу "Магарач"

Поруч із "дачею Януковича" в Криму зносять історичну будівлю винзаводу "Магарач"
Фото: investigator.org.ua

У селищі Відрадне (Массандра), поруч з "дачею Януковича", почалася зачистка від будівлі колишнього винзаводу "Магарач".

Про це "Центру журналістських розслідувань" повідомив голова Наукового товариства виноградарів і виноробів України Тагір Рамазанов.

На фотографії, зробленій вченим, видно, як важка техніка зносить залишки історичної будівлі винзаводу. Поруч розташовані старовинні підвали, побудовані понад 180 років тому і що зберігали до минулої осені унікальну наукову колекцію вин інституту "Магарач", яка зберігається в непристосованих приміщеннях колишнього винзаводу в Лівадії.

Нагадаємо, протягом 2012 здійснювалися активні дії по звільненню від заводу і дослідного майданчики НІВіВ "Магарач" у Відрадному, які прилягають до т.зв. "Дачі Януковича", були звільнені співробітники, вивезена унікальна колекція вин "Магарача". 13 листопада 2012 остання партія колекційних пляшок вина знаменитої енотеки інституту була перевезена з історичного підвалу в урочищі Магарач в колишній напівпідвал ДП "Лівадія".

Розкішна вілла, відома в народі як "Чайний будиночок" або "дача Януковича" була побудована у Відрадному на місці старої ампелографічної колекції "Магарача", від ділянки під якою президія Академії аграрних наук добровільно відмовивлася. У 2003 році уряд Криму передав його в оренду на 49 років "Міжрегіональному промисловому союзу" під протекторатом тоді ще правої руки Віктора Януковича і куратора Криму Антона Пригодського. У 2008 року уряд Криму задовольнило звернення МПС про розірвання договорів оренди на обидві ділянки загальною площею 2,05 га і передало їх ТОВ "Пансіонат сімейного типу". Засновниками ТОВ є структури, близькі до сина президента Олександра Януковича.

На думку громадськості та науковців, які протестували проти варварської "евакуації" Магарача "з його історичного місця, ліквідація Южнобережного відділення інституту мала на меті розширити територію" дачі Януковича ".

Представники Наукового товариства виноградарів і виноробів України, Громадянського комітету Великої Ялти і жителі Ялти в грудні минулого року провели пікет біля будівлі Постійного представництва президента України в АР Крим з вимогою зупинити дії по знищенню Южнобережного відділення агрофірми "Магарач" у п. Відрадне.

Зараз ви читаєте новину «Поруч із "дачею Януковича" в Криму зносять історичну будівлю винзаводу "Магарач"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

49

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути