Ексклюзиви
понеділок, 04 лютого 2013 20:30

Росія не готова до газової війни з Україною - експерт

Росія не готова до газової війни з Україною - експерт
Володимир Фесенко Фото: file.liga.net

Росія не готова до нової газової війни з Україною. Таку думку сьогодні на прес-конференції висловив голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, коментуючи претензії від "Газпрому" "Нафтогазу" на $7 млрд за недобір газу в 2012 році.

"От претензії нібито з'явилися, але поки вони не мають такого чіткого офіційного характеру. Остання прес-конференція російського посла засвідчила, що Росія не хоче розвитку конфлікту. Було багато дискусій, чим закінчиться оця "пред'ява", чи не закінчиться це новою газовою війною. Зараз помітно, що, звичайно, Україна не хоче такої війни, але і Росія до неї не готова. І пан Зурабов (посол Росії в Україні Михайло Зурабов – ред.) зайвий раз це засвідчив, що обидві сторони продовжують переговори і намагаються все-таки знайти компроміс, і, можливо, все-таки підписати нову газову угоду. Мені здається, що саме в рамках цього переговорного процесу і виникла ця претензія на 7 мільярдів", - сказав політолог.

За його словами, росіяни використовують всі можливі інструменти тиску на українську сторону.

"Це така собі відповідь на підписання угоди з компанією "Shell". Але одночасно росіяни фіксують, що потрібно виконувати одну з принципових норм контракту 2009 року. Ми якось звикли, що негативи цього контракту пов'язані з несправедливою формулою ціни на газ, але не тільки. У цьому контракті, на жаль, є специфічна спірна норма, і там є за що зачепитися. Але є норма про обов'язковий мінімум закупівель російського газу. І російська сторона цим користується. Є ще та річ, що вони не хочуть йти до суду. Це фактично означає, що в українській стороні теж є свої аргументи і ми можемо, скажімо так, на зустрічних курсах боротися за наші інтереси", - додав Фесенко.

Зараз ви читаєте новину «Росія не готова до газової війни з Україною - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

51

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути