вівторок, 14 січня 2014 14:20

"Референдум про дострокові вибори президента допоможе вийти з кризи"

"Референдум про дострокові вибори президента допоможе вийти з кризи"
фото: Gazeta.ua

Потрібно провести референдум щодо дострокових виборів президента. Це стане оптимальним виходом із кризи в Україні. Відповідне звернення підготувала ініціативна група. Серед них - колишній політв'язень Левко Лук'яненко, герой України Дмитро Павличко, почесний президент Києво-Могилянської академії В'ячеслав Брюховецький, екс-посол України в Англії Володимир Василенко. Всього — 19 чоловік.

Референдум саме на часі, розповів в інтерв'ю Gazeta.ua один із учасників ініціативи, політолог "Першої рейтингової системи" Михайло Басараб.

- Ця тема була актуальною з першого дня масових протестів в Україні. Чому вона не артикулювалася раніше? По-перше, мабуть, через певну моральну неготовність лідерів опозиції до масових протестів та більш рішучих змін в державі. Вони є прихильниками кволого формату революції. По-друге, ця тема не педалювалася через уявлення, що чинний закон "Про референдум" недосконалий. До нього є багато запитань. Ми свідомі того, що цей закон містить багато ризикових норм. Але референдум нині — це найпрозоріший правовий метод для зміни ситуації в країні. Чинна влада навряд чи допустить до повної реалізації процедури референдуму. Але він потрібен, аби трансформувати Майдан в іншу якість, форму. Бо зараз бачимо певну кризу жанру. Одна з причин такого стану — уникнення відповіді на ключове запитання: чи готова революція до дочасного припинення повноважень Януковича? Опозиційні лідери свідомо чи підсвідомо уникають цієї теми. Кожен громадянин, який стоїть на Майдані, не розуміє: коли настане кульмінаційна точка? Відкрите питання породжує багато проблем. Референдум якраз і і відповідає на це питання.

Якщо ідея з референдумом буде реалізована, коли можуть відбутися дострокові президентські вибори?

- Якщо цю процедуру розпочнемо, то день голосування на референдумі має настати впродовж 110-120 днів. Це кінець весни. Дочасні президентські вибори призначаються у відведений для цього Конституцією період.

Чи зацікавлені в такому референдумі лідери опозиції, зокрема Кличко, Яценюк, Тягнибок і Порошенко? Як тоді їм побудуватися?

- У такому референдумі найбільше мав би бути зацікавлений опозиційний лідер із найбільшою електоральною підтримкою. Це Віталій Кличко. Але він не може приймати рішення без партнерів. Інші опозиційні лідери не зовсім мали б сприйняти цю ідею. Поки що в їхніх діях читається підтримка клекотіння революційних дій на якомусь рівні, а не доведення ситуації до кипіння.

Їм вигідніше, аби Майдан жеврів до 2015 року?

- Можливо, із певних кон'юнктурних міркувань комусь із них стане вигідним, щоб революція закипіла раніше. Поки що такого не бачу ні зараз, ні в найближчому майбутньому.

Майдан може штовхати опозицію пристати на референдум по дострокових виборах президента?

- В нинішніх умовах Майдан стає заручником лідерів. Це пов'язано з тим, що Майдан втратив ініціативу, доручив її провідникам. Навряд чи пасивний Майдан може впливати на лідерів опозиції і тримати їх в заручниках своєї волі. Кволість революції перетворюється на зло. Безініціативність призводить до того, що режим починає застосувати адресні репресивні заходи. Через це стався випадок з Тетяною Чорновол, відбуваються переслідування учасників Автомайдану, побиття, підпалення машин. Це через нерішучість Майдану, а насамперед, його провідників.

Яку роль відіграє референдум для подальшого розвитку Майдану та країни?

- Все залежатиме від рівня та інтенсивності обговорення питання. Довести тему до кінця не можливо без широкого об'єднання парламентських, позапарламентських партій, громадськими організаціями. Ідея референдуму повинна показати правовий вихід із ситуації, коли країна повстала проти непоступливого президента. Такий механізм буде прийнятним для суспільства і зрозумілим для Заходу.

Найгірше сьогодні - це відсутність альтернативи статичній невідомості. Революція повинна бути динамічною. Якщо лідери опозиції не готові ставити питання про дострокове припинення повноважень президента Януковича, то мають відверто про це сказати. Адже абсолютно аморально закликати людей стояти на Майдані й чекати дива. Скільки б опозиція не говорила про відставку Захарченка, розформування "Беркуту", виконання закону про амністію, насправді все в Україні відбулося через рішення однієї людини — Януковича. Люди повстали проти системи, яку уособлює президент. Він керує владою, яка вчиняла і вчиняє каральні заходи стосовно громадян країни. Ставлення до дій режиму Януковичу — ключовий сенс повстання. Своєю ініціативою хочемо пришвидшити обговорення цього питання. Перше, спонукати лідерів до відвертої відповіді на головне питання. Друге, зменшити ризики для людей. Скеровуючи їх до продуктивної активності, лідери спонукатимуть нас усіх бути мобільнішими, боєздатнішими.

15 січня ви звернетеся з ідеєю референдуму до опозиційних лідерів. Що далі?

- Домагатимемося зустрічі з ними чи хоча б офіційної відповіді на наше звернення. Якщо погодяться, маємо сісти і розробити механізм реалізації цієї ідеї.

А якщо не погодяться й опозиційні лідери та громадські організації?

- Питання залишиться відкритим. Адже ініціатори цього звернення не в змозі реалізувати такий грандіозний проект самотужки. Це місткий механізм, який потребує створення штабу, розгалуженої структури. Якщо більшість опозиційних лідерів погодяться, приступимо до реалізації ідеї. Мені дуже дивно, коли опоненти нашої ініціативи заявляють, що влада сфальсифікує результати референдуму. Це так само смішно, коли лідери опозиції лякають нас і себе тим, що когось отруять, когось знімуть з дистанції в ході кампанії. Вони розуміють, що ця влада принципово ігнорує право як механізм вирішення протиріч? Вона налаштована спотворити найдемократичніші закони і процедури, якщо ті міститимуть для них загрозу.

Зараз ви читаєте новину «"Референдум про дострокові вибори президента допоможе вийти з кризи" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

45

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути