середа, 16 січня 2013 18:03

"Намагаючись передати у власність релігійні пам'ятки, політики хочуть прогнутися перед церквою" - нардеп

"Намагаючись передати у власність релігійні пам'ятки, політики хочуть прогнутися перед церквою" - нардеп
Олександр Бригинець. Фото: glavcom.ua

Ідея вилучати релігійні об'єкти з переліку таких, які не підлягають приватизації - це блюзнірство.

Таку думку Gazeta.ua висловив народний депутат, член парламентського комітету з питань культури та духовності Олександр Бригинець, коментуючи законопроект, згідно з яким Почаївська лавра та Свято-Богоявленський жіночий монастир у Кременці, які є пам'ятками культурної спадщини, можуть стати власністю Української православної церкви (Московського патріархату).

Нардеп розповів, що це питання розглядалося на комітеті і воно було відсторонене як таке, яке суперечить Конституції та законодавству.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Регіонали" внесли законопроект, згідно якого можна буде приватизувати Почаївську лавру

"Хочу нагадати, що Києво-печерська лавра знаходиться у користуванні у церкви. Так само і Почаївська лавра та багато інших об'єктів. Тобто, питання власності і питання користування в принципі нічим особливим не відрізняються, крім одного — об'єкт, який тобі належить, ти можеш продати, перепродати і т.д., а от той, яким ти користуєшся, ти перепродати не можеш. Таким чином, юридично, якщо церкву передати у власність, то може виникнути ситуація, що ця церква може бути продана під щось інше", - пояснив він.

Бригинець зауважив, що взагалі передавати у власність пам'ятки і дозволяти їхню приватизацію не можна.

"Хай вони знаходяться у користуванні у церков, хай там відбуваються служби. Бо якщо, наприклад, церква почне якісь дії, які суперечать інтересам цього об'єкту, якщо його будуть ламати, перебудовувати, трощити, то у випадку, коли цей об'єкт буде власністю, буде дуже важко припинити цей процес", - підкреслив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Києво-Печерська Лавра витратила більше 225 млн державних гривень на "будівельні роботи"

Нардеп додав: "Формально ми зберігаємо хоч якийсь спосіб впливу на тих людей, які взяли об'єкт у користування і ми не маємо фактично жодного впливу, якщо цей об'єкт передається у власність. І взагалі ця думка — виключити певні релігійні об'єкти з тих, які не підлягають приватизації, виглядає як блюзнірство".

Однак, парламентар переконаний, що передати у власність Почаївську лавру нікому все ж таки не вдасться.

"Така спроба була вже минулого року, коли теж хотіли дозволити приватизацію певних об'єктів. І тоді це не було зроблено через серйозний супротив громади. Тому, думаю, настрої громади суперечать планам процесу приватизації таких унікальних пам'яток культури", - наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандальний настоятель-регіонал вручив Азарову найвищу церковну відзнаку

На думку політика, подібні ініціативи ідуть від політиків, які хочуть продемонструвати свою лояльність до Московського патріархату.

"Є певні політики, які хочуть засвідчити свою лояльність до церкви. Деякі політики хочуть бути більшими Папами римськими, ніж Папа римський, більшими провославними Московського патріархату, ніж Володимир. Але якщо релігійні діячи все таки відповідають за якісь речі більш глобально і більш серйозно, несуть моральну відповідальність перед громадою, то саме такі політики, як правило, цієї моральної відповідальності не несуть. Це така спроба прогнутися перед певними релігійними діячами. Хоча самі ці релігійні діячі, я переконаний, цього не сприймають. Вони значно мудріші за політиків", - підкреслив він.

Зараз ви читаєте новину «"Намагаючись передати у власність релігійні пам'ятки, політики хочуть прогнутися перед церквою" - нардеп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути