середа, 09 вересня 2015 12:12

Путін не хоче їхати в ООН під вибухи на Донбасі - експерт

Путін не хоче їхати в ООН під вибухи на Донбасі - експерт
Reuters

До виступу президента Росії Володимира Путіна в ООН на Донбасі не буде великої стрілянини.

Про це  у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Сергій Толстов.

"Не буде ані значних наступальних операцій, ані масштабного використання артилерії з боку сепаратистів. Тому що їхати під канонади на Донбасі було б негативом для іміджу. Поки що російська сторона тримає паузу в контексті поїздки Путіна та подальших взаємин із Заходом", - зауважив експерт.

Експерт вважає, що Росія може відновити агресію у будь-який момент.

"Кремль залишає за собою можливість ескалації бойових дій у будь-який момент. Це треба розуміти. Не Україна має ініціативу в управлінні конфліктом. Управляє Москва. Є багато розмов, що в "ДНР-ЛНР" є прихильники припинення вогню, однак не вони вирішують", - пояснив політолог.

За словами Толстова, ситуація на Донбасі залежить від подальших відносин Росії із Заходом. "І у певній мірі від сирійського конфлікту, де Захід протидіє застосуванню РФ сили. Україна у цьому сенсі є локальним допоміжним чинником російської політики, але не основним", - зазначив він.

Політолог вважає, що для відведення зброї до 100 мм з обох сторін необхідні конкретні механізми контролю.

"Необхідні зобов'язання з боку Росії. Але на це сподіватися поки що важко, бо ситуація складна. Логіка російської позиції полягає у тому, що попри переговори з припинення вогню, вони залишають свободу маневру щодо їх порушення", - сказав експерт.

За словами Толстова, українська сторона хоче більше гарантій миру.

"До прикладу, коли вночі спостерігачі ОБСЄ сплять, терористи починають стрілянину. Це все не потрапляє у звіти. Немає постійних пунктів спостерігачів по лінії зіткнення. А вони мають контролювати цей процес. Є дуже багато питань до україно-російського центру контролю з представників генштабів. Має бути узгодження позицій, аби воєнні дії не поновлювались", - зазначив політолог.

Зараз ви читаєте новину «Путін не хоче їхати в ООН під вибухи на Донбасі - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути