понеділок, 27 травня 2013 13:17

Під час таємних перемовин між Україною та Росією часто здаються національні інтереси - експерт

Під час таємних перемовин між Україною та Росією часто здаються національні інтереси - експерт
Олексій Гарань. Фото: lb.ua

Під час таємних перемовин між Україною та Росією часто здаються національні інтереси.

Таку думку Gazeta.ua висловив професор кафедри політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань, коментуючи недільну зустріч Віктора Януковича та Володимира Путіна у Сочі.

"Це був робочий візит. Те, що він відбувся зараз, очевидно пов'язано з тим, що невдовзі буде зустріч президентів країн Митного союзу. Відповідно, після цього візиту Януковича до Москви, стане більш імовірно, що на цьому саміті може бути підписана угода про те, що Україна отримає статус спостерігача", - наголосив він.

Експерт уточнив: "До цього часу Янукович, опираючись тиску Путіна, намагався якраз донести, що ми готові стати спостерігачами, але не більше. Тобто, очевидно, що це питання було одним з предметів перемовин у Росії".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт пророкує бійки під час розгляду приватизації ГТС

Друге питання, яке могли обговорювати Янукович і Путін, на думку Гараня, - це доля української газотранспортної системи.

"Янукович ще раніше говорив, що Україна готова до консорціуму по ГТС. Але для цього необхідно внесення до українських законів. І в цьому дуже велика загроза для української сторони. Тому що основне питання полягає у тому, як буде насправді виписана ця угода. Адже очевидно, що Путін просто так не готовий знижувати ціну на газ", - підкреслив він.

Крім того, загроза ще й тому, що на подібних закритих перемовинах часто вирішувалися дуже суперечливі питання, які суперечили національним інтересам, зауважив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опозиція готова до радикальних дій, якщо Янукович із Путіним таки поділили "трубу"

"Робочі перемовини завжди є закритими. Але, на жаль, у нас в українсько-російських стосунках є дуже негативний досвід, коли на таких двосторонніх непрозорих зустрічах вирішуються принципові питання для країни. Яскравий приклад — це Харківські домовленості щодо Севастополю, щодо яких не було належного процесу підготовки документів, щодо яких МЗС було відсторонено, та й ратифікація у парламенті теж пройшла з порушенням. Так що, у нас є така погана практика, коли на таких двосторонніх зустрічах Янукович та українське керівництво здають національні інтереси. Тут є небезпека", - підкреслив Гарань.

Він зауважив, що несподіванки можуть бути саме щодо долі ГТС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До термінових перемовин Путіна і Януковича підштовхнули внутрішні проблеми у країнах - експерт

"Думаю, що по Митному союзу позиція України окреслена. Мені здається, що не в інтересах Януковича погоджуватися на вступ до Митного союзу, тому тут Янукович буде опиратися. Максимум на що може піти Україна — це статус спостерігача при МС, - зауважив експерт. - А от щодо ГТС, то тут дійсно можливі всілякі несподіванки. Нас можуть поставити перед угодою, де начебто на перший погляд все буде виглядати 50 на 50, але реально деталі будуть прописані таким чином, що Україна може втратити контроль над трубою".

Зараз ви читаєте новину «Під час таємних перемовин між Україною та Росією часто здаються національні інтереси - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути