неділя, 10 червня 2012 11:40

Президентство робить з Януковича націоналіста по суті - Цибулько

Президентство робить з Януковича націоналіста по суті - Цибулько
"Регіони" конструюють ситуацію роз'єднання суспільства" ФОТО: oplot.info

Протягування закону "Про засади мовної політики" регіоналами спричинене бажання убезпечити себе від старту нового проросійського Медведчука. Паралельно з тим, закон ставить у не зручну позицію самого Віктора Януковича, який мусить демонструвати свою позицію тоді, коли будь-яка позиції збільшує кількість незадоволених. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua сказав політолог Володимир Цибулько.

Чому регіонали все таки продавили цей закон?

Зараз готується русофільський проект Віктора Медведчука. Не виключено, що актуалізація мовного питання продовжувало утримувати російську платформу у межах електорального поля "регіонів". Вони піднімають тему мови, щоб Медведчук не розкрутив свій проросійський проект на повну силу. Задача в тому, щоб на проросійській риториці ніхто, окрім "регіонів", не піднявся.

Наскільки зручне таке політичне загострення під час Євро для Януковича?

А хто сказав, що цей проект зручний і потрібний Януковичу? Навпаки, Партія регіонів робить все, щоб шляхи Януковича і її розійшлись. Йому ж, як гаранту Конституції, необхідно щось робити і говорити з цього приводу. Тема ж наїжачує суспільство і просто її ігнорувати не можна. І тут два варіанти. Перший - в ході підготовки до другого читання можна зробити деякі правки, які пом'якшать ситуацію і залишать від закону тільки назву. Друге - внести такі правки, які змусять накласти вето і звернутись до Конституційного суду. Останній, як знеособлена структура, може взяти на себе весь негатив. Але при всіх розкладах – Партія регіонів умисно конструює ситуацію, коли Януковичу буде незручно щось робити.

Чому?

Вони конструюють ситуацію роз'єднання суспільства – на цьому можуть підняти голоси. Але Янукович зараз змушений працювати на те, щоб зв'язувати країну. Така карма у президентів. Сама ж Партія регіонів в цьому не зацікавлена. Замість того, щоб почати кампанію на інфраструктурних речах, вони повернулись в ситуацію початку 2000-х років. Янукович став гравцем всеукраїнського масштабу, а регіонали залишаються регіоналами. Вони вишли на висхідну точку, а Янукович лишається в 2012 році.

У чому розбіжності між президентом та президентською партією?

Його президентство буде робити з нього українського націоналіста по суті. Але тут і суперечність, бо перехід Януковича в іншу ситуацію відбувається без переходу в іншу політичну ситуацію провладної партії. Партія відмовилась переростати на рівень всієї України.

Коли ж суперечність між Януковичем та регіоналами перейде в публічну площину?

Мені здається, що паралель між ПР та Януковичем почне зникати за рік до президентської кампанії. Я не виключаю, що на той період буде існувати потужний правий проект у Верховній Раді, який буде зібраний з мажоритарників. Не виключено, що Янукович в силу посади поправіє ще більше і провладна група буде подвійно – ПР та праве угрупування.

Зараз ви читаєте новину «Президентство робить з Януковича націоналіста по суті - Цибулько». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути