вівторок, 17 листопада 2020 12:25

"Потрібно буде запроваджувати надзвичайний стан" - Шмигаль про досвід Словаччини

"Потрібно буде запроваджувати надзвичайний стан" - Шмигаль про досвід Словаччини
Тестування збільшиться, каже прем'єр. Фото: kmu.gov.ua

Кабінет міністрів поки що не розглядає можливість загальнонаціонального тестування на коронавірус, як у Словаччині, бо це вимагає оголошення надзвичайного стану. Про це сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Верховної Ради.

"Якщо ми говоримо про Словаччину з населенням орієнтовно 5 млн людей, то це приблизно Київ і Київська область.

Ми детально вивчили цей досвід і дивилися, як здійснювалось тестування із залученням армії, поліції, колосальних людських ресурсів і витрат. Далі відбувалась жорстка ізоляція людей. Там фактично в умовах надзвичайного стану проводились заходи, для яких в Україні також потрібно буде запроваджувати надзвичайний стан. Я не впевнений, що бізнес і люди отримають задоволення від цього", - цитує Шмигаля LB.ua.

Водночас прем'єр сказав, що Україна винесла уроки зі словацького тестування і збільшить перевірки серед певних груп населення.

"Ми це робитимемо. Закуповуємо 8 мільйонів швидких тестів. До 6 мільйонів уже зараз контрактується", - розповів Шмигаль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МОЗ планує забезпечити підписання декларацій із лікарем онлайн

У Словаччині, де проживають 5,5 млн людей, 31 жовтня і 1 листопада проходив 1-й етап загальнонаціонального тестування, яке уряд вважає альтернативою локдауну. Тестування було добровільне, у ньому закликали брати участь громадян віком від 10 до 65 років.

У 1-му етапі тестування взяли участь понад 3,6 млн людей. Понад 1% протестованих отримали позитивні результати. У країні проводять тести на антигени, які дають результат за 15-30 хв. Їх вважають менш надійними, ніж ПЛР-тести. Ті, хто отримав негативний результат, може вільно пересуватися країною.

Для поїздки на роботу, супроводу дитини до школи чи відпочинку на природі вимагається довідка про негативний тест. Порушникам загрожує штраф у кількасот євро.

7 і 8 листопада в Словаччині провели 2-ге масове тестування і перевірили ще 1,5 млн осіб.

З 9 листопада Словаччина закрила пункти пропуску на кордоні з Україною через Covid-19.

За останню добу в Україні виявили 11 968 нових хворих на коронавірус. Із них дітей – 516, медпрацівників – 565.

Зараз ви читаєте новину «"Потрібно буде запроваджувати надзвичайний стан" - Шмигаль про досвід Словаччини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути