пʼятниця, 31 серпня 2012 15:32

Портніков: Влада знищує ТВі. Наступні на черзі — опозиційні сайти

Портніков: Влада знищує ТВі. Наступні на черзі — опозиційні сайти
Якщо люди хочуть мати доступ до правдивої інформації - вони самі захистять журналістів. Фото: uainfo.censor.net.ua

Провайдер кабельного телебачення "Воля" вирішив виключили телеканал ТВі з соціального пакету каналів та включити до більш дорогого. Головний редактор каналу Віталій Портніков каже, що таким чином влада готується до масової фальсифікації виборів, знищує свободу слова, щоб люди не змогли побачити, що насправді відбуватиметься під час виборів. В результаті таких маніпуляцій, дивитись ТВі не матимуть змоги сотні тисяч українців тільки у місті Києві.

Про це Портніков розповів в інтерв'ю Gazeta.ua.

- Їм треба знищити усе, що може говорити правду. Ситуація з ТВі вже не останній тиждень свідчить, що було ухвалене рішення на найвищому рівні — знищити телеканал ще до проведення парламентських виборів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТВі можуть закрити - Княжицький

Чому провайдер вирішив перевести канал ТВі у більш дорогий пакет послуг?

- Те, що відбувається навколо ТВі вписується в логіку підготування влади до наступних парламентських виборів. В результаті стрімкого падіння рейтингів Партії регіонів, зникнення довіри навіть у тих областях України, які традиційно голосували за Януковича та його поплічників, в разі чесного проведення виборів, вона карколомно їх програє. Ніякі замовні рейтинги, які з'являються на замовлення партійного штабу, не можуть приховати від лідерів того факту, що Партія регоінів сьогодні фактично зазнає нищівної поразки на парламентських виборах і може втратити владу.

Якщо влада готується до фальсифікації, то їй потрібно знищити усе, що може розповісти світу про ці заплановані і фактично неуникні фальсифікації. Телеканал ТВі — останній незалежний телеканал України. Усі інші вже належать або владі, або людям, пов'язаним із владою.

При масових фальсифікаціях та виступах громадян проти них, що теж може бути, вони будуть транслювати точку зору влади. І можуть допомогти творенню і роботі нелегітимного парламенту. Тоді їм треба знищити усе, що може говорити правду. Ситуація з ТВі вже не останній тиждень свідчить, що було ухвалене рішення на найвищому рівні — знищити телеканал ще до проведення парламентських виборів. Щоб на момент проведення у громадян не було жодної можливості дізнатися, що відбулося насправді. Наскільки я знаю, зараз навіть розглядається можливість обмеження доступу громадян до певної кількості опозиційних сайтів.

Як саме це можуть зробити?

- Можуть застосовуватися такі технології, які використовувались у Росії — коли саме в дні проведення виборів, відбуваються масові хакерські атаки, відключення провайдерами сайтів. Таким чином, інформація про те, що відбувається у країні, фактично блокується по всіх фронтах. Телебачення набагато важливіше, ніж інтернет, бо його покриття незрівнянно більше, ніж покриття мережею інтернет. Саме тому на провайдерів, зокрема на компанію "Воля" чиниться відчайдушний тиск з вимогою зняти нас з ефіру кабельного. Раніше ми втратили приблизно за такою ж схемою ефірні частоти. Влада вважала, що вона нас знищила, але виявилось, що люди хочуть знати правду і дізнаються її за допомогою кабельних мереж. Це значить, що ми продовжуємо бути непокоючим чинником для діючої влади. Тому я абсолютно впевнений, що мова йде про заколот групи, яка сьогодні узурпувала владу на чолі з Януковичем. Він стосується намагання сфальсифікувати усю інформацію, особливо про перебіг і результати парламентських виборів. Це підготування Партії регіонів та уряду до системної фальсифікації виборів і подальшого повного захоплення влади у країні з повним обмеженням громадянських прав і свобод вже 29 жовтня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Воля" виключає зі свого пакету ТВі - Мустафа Найем

Наскільки може зменшитись аудиторія телеканалу після подібних маніпуляцій?

- Вона може зменшитись в рази, тому, навіть якщо ми говоримо про Київ, це сотні тисяч глядачів, які не будуть мати доступ до соціального пакету.

Що плануєте робити?

- Будемо звертатися до громадськості, до делегатів газетного конгресу, до Європейського парламенту, до різних інституцій. Але як громадянин, а не головний редактор можу сказати, що це маємо робити не ми. Це питання до вас, до українських громадян. Якщо ви хочете жити в авторитарному бідному суспільстві і зазнати економічного краху, і за кілька днів після нього не знати, на що прогодувати дітей, то можете стежити за тим, що будемо робити ми. Якщо ви хочете, щоб у вас було дзеркало того, що відбувається у власній країні, щоб вчасно реагувати на виклики і голосувати за того, кого вважаєте реально достойним, і контролювати дії влади, коли вона обирається, то робити маєте ви.

Коли в Росії знищували останній незалежний канал, десятки тисяч москвичів збирались на захист цього каналу. Тому виникає питання тесту на свідомість українського суспільства. Якщо йому не потрібна незалежна інформація, воно буде стежити за діями журналістів, якщо потрібна — воно захистить журналістів самостійно. Глядач, слухач і читач має боротися за власне право отримувати об'єктивну інформацію. Якщо такої аудиторії в Україні немає, значить ми опинилися на грані побудови справжнього авторитарного суспільства і українці доп'ють до дна чашу злиднів і поневірянь.

Зараз ви читаєте новину «Портніков: Влада знищує ТВі. Наступні на черзі — опозиційні сайти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

138

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути