субота, 28 лютого 2015 11:00

Порошенка підвела політика угодовства з "попередниками" - політолог

Порошенка підвела політика угодовства з "попередниками" - політолог
Фото: bukviche.com

Керівник Інституту політичних, соціологічних і маркетингових досліджень Володимир Бондаренко вважає, що президент втрачає залишки довіри українців. Про це він заявив у інтерв'ю Gazeta.ua.

Обвал гривні, підвищення тарифів на енергоносії, зростання цін. Чому така ситуація в Україні? Хто з можновладців не справляється із обов'язками?

- Це насамперед свідчення провалу економічної політики президента Петра Порошенка. Адже за його квотою призначали голову Нацбанку та генпрокурора, який має присікати спекулятивні дії банкірів. Звичайно, є велика провина й уряду. Але прем'єр Арсеній Яценюк, вдало маневруючи, переводить стрілки на президента. Він демонстративно залишив засідання уряду нібито для того, щоб поїхати до президента з вимогою викликати на килим голову НБУ Валерію Гонтареву. Такого ще не було в новітній українській історії.

У чому головна помилка президента?

- Порошенка підвела політика угодовства з "попередниками". До останнього часу їм, очевидно, дозволяли відкуплятися від своїх гріхів. А вони залишають за собою "випалену землю". Тобто, збанкрутілі банки, активи з яких викрадають і вивозять в офшори. А влада цьому сприяє. Скажімо, в банк олігарха Новинського "Форум" ввели тимчасову адміністрацію НБУ, але вона дала власнику можливість вивести основні активи і залишити пшик для вкладників. Така політика призвела до того, що народ перестав вірити президенту. А довіра — це категорія фінансова. Якщо нема довіри, то люди кидаються скупляти іноземну валюту, а гривня стрімко падає. У країні починається паніка. Політика усе списувати на війну вже не спрацьовує. Народ прозріває і розуміє, що йде новий дерибан і цинічне повернення олігархами витрачених на вибори грошей. Це робиться за допомогою спекулятивного підняття цін на товари й послуги. Одіозні фігури режиму Януковича отримали преференцію у вигляді депутатських мандатів, тому знову включилися в процес збагачення, розуміючи, що депутатську недоторканність повністю не відмінять.

Що має зробити глава держави?

- Президент поставив на карту залишки довіри українців. Він заявив, що долар повинен дорівнявати 21,7 гривні. Цим вдалося трохи зупинити паніку. Але Україні треба нарешті отримати кредити Міжнародного валютного фонду. Потрібно відмовитися від кланової моделі керування державою. Тільки приходить нова влада, її очолюють мільярдери. За Януковича найвищі посади займали Клюєв, Тігіпко тощо. Порошенко взяв у свою адміністрацію мільярдерів Косюка, Ложкіна. Ця політика заводить у глухий кут. У країні щось зміниться, якщо глава держави зможе тримати рівновіддалену дистанцію від олігархів. Їх треба перетворити на потужних виробників, які перестають дерибанити бюджет і жити за потрійними стандартами.

Ще один великий мінус для Порошенка, що країна за час його правління не досягла економічних успіхів. Ресурси ішли не на стимулювання виробництва і реального сектору, а на рефінансування банків. Олігархи, отримавши надруковані гривні, миттю перетворювали їх на валюту і виводили з країни.

Що потрібно робити уряду?

- Найголовніше завдання — вивести економіку з тіні, встановити єдині правила гри для бізнесу і стабілізувати курс гривні. Яценюк заявляє, що усі необхідні законопроекти до парламенту подані.

Тобто, тепер м'яч на полі парламенту?

- Верховна Рада зазнала такої ж втрати довіри, як і президент. Справа навіть не в тому, що нардепи не зібралися на позачергове засідання під час споживчої паніки в країні. Тепер окремі заяви парламентаріїв виглядають запізнілими спробами виправдатися. Треба було реагувати на ситуацію в країні ще кілька місяців тому. Жоден депутат не прийшов пікетувати Нацбанк, не взяв участі у фінансовому Майдані, не зайшов до кабінету Гонтаревої, щоб грюкнути кулаком по столу. Один Олег Ляшко вимагав заслухати звіт голови НБУ. Тобто, Верховна Рада реагувала досить мляво і тому втратила довіру. До того ж частина відомих нардепів ухиляються від оприлюднення своїх декларацій. Тому на місцевих виборах деякі партії значно постраждають.

Чому мовчать партійні лідери?

- Дійсно, дуже дивно, що політичні важковаговики не скористалися цим моментом для підвищення свого рейтингу. Могла бути спроба нового злету Юлії Тимошенко. Вона мала виступити з різкими заявами і своїми пропозиціями по стабілізації ситуації. Не скористалися можливістю виходу з політичного забуття комуністи. Промовчав Опозиційний блок, який зачаївся на фоні кримінальних справ проти Єфремова і Чечетова. Колишні "регіонали" сидять нижче трави, тихіше води. Наші політичні еліти вийшли із однієї шинелі, звикли займатися самопіаром, тому реальної політики не розуміють і не знають, як поводитися у нестандарних ситуаціях. Ми бачили, як під час Майдану лідери тодішньої опозиції намагалися усе "порішати" з Януковичем, поки народ не скинув його.

Чи можливі нові Майдани при такій різкій втраті довіри до всіх гілок влади?

- Якщо ситуація погіршуватиметься, то нового соціального збурення не уникнути. Зараз люди обурені тим, що олігархи продовжують грабувати країну, а простим громадянам залишається безплатне волонтерство. Серед українців зростає зневіра. Спочатку буде тихий спротив у вигляді тотальної несплати комунальних платежів. А якщо влада й далі затискуватиме народ, то люди вийдуть на вулиці. Можновладцям доведеться відступати і йти назустріч громадянам. Важко уявити що президент, якого Майдан привів до влади, буде його розганяти. Тому варто очікувати кадрових змін. Найближчою може бути відставка Гонтаревої, якщо вона не справиться із завданням зміцнити гривню до 21,7. Часу лишається два тижні — 11 березня рада директорів МВФ має затвердити рішення про відкриття для України кредитної лінії на 17 мільярдів доларів. Важливо, яким буде перший транш. Якщо кілька сотень мільйонів, то це ситуації не розрядить. Поки що не видно дій Нацбанку на зміцнення гривні. Генпрокуратура теж не втручається і не спробує припинити спекуляції на валютному ринку. Або найближчими днями ми побачимо серйозні заходи, або можновладці розпишуться у власній безпорадності. У це не хочеться вірити, бо Порошенко завжди відзначався рішучістю, коли справа стосувалася його бізнесу. Хотілося б, щоб він так само себе проявив і щодо країни.

Чи можливі цього року дострокові вибори президента і парламенту?

- Якщо продовжиться обвал гривні, то уникнути дострокових виборів не вдасться. Вони можуть відбутися восени одночасно з місцевими. І тоді кожній партії доведеться рахувати курчат, тобто своїх представників у всіх органах влади.

Зараз ви читаєте новину «Порошенка підвела політика угодовства з "попередниками" - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути