вівторок, 02 лютого 2016 17:56

"Порошенку треба тягнути час до змін у Білому домі" - експерт

"Порошенку треба тягнути час до змін у Білому домі" - експерт
Reuters

Вчора президент Петро Порошенко зустрівся у Берліні з канцлером Німеччини Ангелою Меркель. "Росія продовжує постачати зброю, боєприпаси і війська на Донбас", - заявив глава держави. Сторони обговорили подальше виконання Мінських домовленостей, продовження санкцій проти Росії та відновлення українського контролю над кордоном. Сьогодні Меркель провела телефонну розмову з президентом РФ Володимиром Путіним. Закликала його використати вплив на бойовиків для припинення вогню.

"Йдеться про переформатування "Мінська-2", - розповідає Gazeta.ua аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Антон Круть. - Визначатимуться з послідовністю кроків щодо його виконання"

Чому Порошенко з Меркель публічно не говорили про "особливий статус"?

- Українська сторона намагається продемонструвати, що не є гальмом у цьому процесі. Зокрема через такі сумнівні дії з Конституцією щодо ухвалення регламенту на минулому тижні і подання в Конституційний суд. Поки що це вдало виходить. Але Порошенко не дуже налаштований на зміни. Він розуміє ризики цієї "реформи". Однак намагається демонструвати позицію, що Україна робить все від неї залежне.

Натомість у Кремлі заявляють, що Путін і Меркель говорили про "конституційну реформу" в Україні.

- Путін проштовхує цю тему, бо йому потрібно щоб "особливий статус" був закріплений максимально. Однак за останніми повідомленням ЗМІ, він зараз навіть згодний на три ключових закони без закріплення "статусу" в Конституції. Це закон про вибори, про "особливий статус" і про амністію. Думаю, це для нього зараз програма-мінімум. А конституційні зміни - щоб ухвалили до травня.

Зараз розігрується інтрига щодо послідовності ухвалення законів. І відновлення українського контролю на кордоні. Це за умови що ні Україна, ні Росія не довіряють відверто одна одній. Тому тут ключова роль західних партнерів, які будуть тиснути. З одного боку Київ захлинається без кредитів. А з іншого - Путін захлинається від економічної ситуації. Йому потрібно переобиратись у 2017 році на наступний президентський термін. І підживити економіку, аби протягти до того часу і переобратися. Обидва президенти залежать від західних грошей. Тому тиснутимуть на обох.

На брифінгу Меркель змовчала про зміни до Конституції. Захід іде нам на поступки?

- Не думаю. Захід просто не хоче дратувати українську суспільну думку. Нагадаю, що радник французького президента вчора також доєднався до зустрічі Порошенка і Меркель. А до того він з послом Німеччини за тиждень був у Києві. І точно обговорювали якісь деталі модифікації "Мінська-2".

Який може бути наступний крок? Бо вимагали вибори на Донбасі у першій половині 2016 року. Чи вдасться нам їх перенести?

- Порошенку таке затягування часу вигідне. Україні на користь відкладати ці вибори під поважним приводом, який би знімав відповідальність з нашої сторони. Це хитра, складна дипломатія. За майже два роки позиція Росії все ж таки почала коригуватись. Повільно, зі скрипом. Вона просто так не відступає, але її позиція вже не така жорстка.

Тоді чи вдасться Заходу дотиснути Росію, щоб вивели війська з Донбасу?

- Не думаю, що прямо так сильно хочуть дотиснути. Ніхто не зацікавлений у такому приниженні Росії. Захід зацікавлений з одного боку владнати конфлікт, перевести його у внутрішньоукраїнський. А з іншого боку - адміністрація Обами не хоче втягуватись у цю проблему одноосібно. На це впливає термін Обами, який спливає цього року. Очікуємо на нову адміністрацію, нового президента США з січня наступного року. І очевидно, ким би не був їхній президент, позиція по Росії буде значно жорсткішою, ніж зараз. Тому і тут затягування часу грає на руку українській стороні. Потрібно дочекатися змін в адміністрації США.

Це саме стосується і ЄС. Бо вони зайняті своїми внутрішніми проблемами. Видно, що ставляться до України як до головного болю, якого краще позбутися. Але щоб це пристойно виглядало.

Зараз ви читаєте новину «"Порошенку треба тягнути час до змін у Білому домі" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути