Ексклюзиви
середа, 10 липня 2013 21:49

Поляки нагородили Колесніченка "Хрестом пам'яті жертв геноциду ОУН-УПА"

 Поляки нагородили Колесніченка "Хрестом пам'яті жертв геноциду ОУН-УПА"
Вадим Колесніченко. Фото: ZN.UA

Депутата Верховної Ради України Вадима Колесніченка нагородили у Варшаві Хрестом пам'яті жертв геноциду ОУН-УПА, дану нагороду йому вручив голова кресового патріотичного руху Польщі.

"Те, що сьогодні правда (про Волинську трагедію.- Gazeta.ua.) виходить на поверхню, є, в основному, вашої заслугою і таких діячів і братів-українців, як ви", - наголосив Невинський, вручаючи нагороду Колесніченку.

Під час прес-конференції Колесніченко повідомив, що в українському парламенті зареєстрований законопроект про вшанування українців, які рятували поляків під час Волинської трагедії. "Ми пропонуємо на законодавчому рівні встановити завдання, як це зроблено щодо осіб, які рятували євреїв від Голокосту, і доручаємо нашому Кабінету Міністрів прийняти заяву з увічнення пам'яті українських та польських праведників миру", - заявив депутат.

На його переконання, це буде "вищий акт примирення" між народами. Як підкреслив Колесніченко, законопроект передбачає, що організації, які причетні до цього злочину, "не можуть бути реабілітованими і визнаними героями".

Політик підкреслив, що протягом двох днів буде перебувати у Варшаві і зустрічатися з польськими політиками, щоб "ця ініціатива була прийнята на найвищому рівні".

"Ми вважаємо, якщо події, які називаються Волинська різанина, будуть визнані фактом геноциду конкретною організацією (ОУН-УПА), а не країни, це дасть зелене світло цьому закону і можливість перегорнути трагічну сторінку Другої світової війни", - зазначив він.

Колесніченко також додав, що українські парламентарії без проблем зібрали 148 підписів під зверненням до спікера Сейму Єви Копач з проханням визнати Волинську трагедію геноцидом. "Я переконаний, що ми діємо правильно, оскільки, якщо не дати чіткої оцінки тому, що трапилося, ми завжди до цього можемо повернутися у XXI столітті", - зазначив він.

Нагадаємо, вчора голова нижньої палати польського Сейму Єва Копач заявила, що вважає за необхідне визнати Волинську трагедію, яка є найкривавішим польсько-українським конфліктом в історії відносин двох народів, геноцидом поляків.

Нагадаємо, 5 липня 148 народних депутатів України, регіонали і комуністи, звернулися до керівництва Сейму Польщі з проханням визнати Волинську трагедію геноцидом польського народу з боку ОУН-УПА. У свою чергу польське суспільство з подивом сприйняло це звернення.

Як повідомлялося, Сенат Польщі 20 червня ухвалив заяву у 70-ту річницю Волинської трагедії, у якій ці події названі "етнічною чисткою з ознаками геноциду". Також у ній наголошується, що жертвами антипольської акції УПА стало приблизно 100 тис. поляків. На підтримку документа проголосувало 55 сенаторів зі 100, 20 висловилися проти.

У МЗС України заявили, що Київ зацікавлений зробити усе можливе для того, щоб гідно вшанувати пам'ять жертв українсько-польського протистояння у Другій Світовій війні, однак виступає проти політизації трагічних сторінок історії.

Зараз ви читаєте новину « Поляки нагородили Колесніченка "Хрестом пам'яті жертв геноциду ОУН-УПА"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1121

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути