понеділок, 15 жовтня 2012 03:16

"Ох як добре, що вони так пройшлись!" - на Черкащині пройшов Марш українців в честь 70-річчя створення УПА
27

Фото: Фото: Захар Колісніченко

У місті Канів, що на Черкащині, на свято Покрови пройшов "Марш українців в честь 70-річчя створення УПА".

О 9.30 на підвищенні біля ринку стоїть 75-річний Анатолій Дзівалтовський, тримає два прапори: блакитно-жовтий та червоночорний на алюмінієвому флагштоку. Перехожі час від часу запитують у нього чий це прапор.

"То прапор УПА. Сьогодні, на Покрову, 70-років з дня її заснування"  - пояснює Анатолій Антонович.

Поступово сходяться ще з десяток людей. Вітаються "Слава Україні!". Двоє чоловіків тримають червоний транспарант, де чорними літерами написано "Покрова наше свято".

"Люди помиляються, коли думають, що УПА діяли лише на Заході. Неподалік у Богуславі є пам'ятний знак Георгієві Фастівцю - одному з провідників ОУН в нашій місцевості. То просто люди не знають цієї історії. А я в Лювові навчався якраз в той час, коли їх боротьба згасала" - каже Анатолій Дзівалтовський, після чергового пояснення походження прапора. Червоно-чорний прапор пошила його дружина.

"В нас же в Каневі такий не купиш, то я пішов в магазин штор і купив три метри теанини, а дружина вже пошила" - розповідає.

На 10.00 зібралось близько 25 осіб. Декілька жінок. Запитую в 62-річної Валентини Чередниченко, що вона знає про УПА.

"Це борці за Україну. Діяли на Західній Україні, бо Захід завжди був прогресивніший, так як він ближче до Європи. Можу сказати за них тільки хороше" - відповідає жінка.

Перехожі майже не звертають уваги на прапори і гасла. Просто йдуть мимо. Дехто вітається "Слава Україні". Поздоровляє зі святом. 64-річна Антоніна Пилипівна зауваживши червоно-чорний прапор каже про себе:

"То страшний прапор. Коли я вчилась в школі нам казали, що то дуже погані люди."

О 10.10 до ринку колоною підходить делегація з Черкас. Осіб 40. Переважно молодь. Вони з прапорами ВО Свобода та транспарантами. Дехто з молодиків у камуфляжних костюмах та берцях. 69-річний Володимир Маснюк, попри дощову погоду та лише +8 прийшов в одній, салатового кольору, футболці  з написом "Я люблю українську мову".

О 10.23 колона стартувала з ринку по вул. Енергетиків в напрямку вул. Кошового та будинку побуту. Під час ходи постійно лунають гасла: "Одна мова! Одна нація!", "ОУН УПА державне визнання!", "Бандера, Шухевич – наші герої! Вони воювали за нас із тобою!" та ін.

"Ох як добре, що вони так пройшлись! Я такі дії вітаю. Адже УПА була і в Каневі. Мені мати розказувала, як вони приїжджали і як їх люди зустрічали" - каже, спостерігаючи за ходою 68-річний Родій Зарев.

О 10:46 на площі біля будинку побуту марш завершується. Охочі їдуть на всеукраїнську акцію до Києва.

"Канів є колискою козацтва. Тут могили трьох гетьманів України. Доречно, що перший сьогодні марш відбувся саме тут. Сьогодні велике козацьке свято і разом  з тим річниця створення УПА. В 1942 році в Каневі німці розстріляли не одного патріота, за участь в ОУН. А після війни так само вже НКВС відправляло їх в Сибір. ОУН була розгалужена по всій Україні" - каже після маршу його організатор голова канівської міської організації ВО Свобода, міський провідник ОУН 59-річний Юрій Гамалій.

"Реакція людей на наш марш нормальна. Все ж спокійно минуло. Є люди які того всього й не сприймають. Часто питали що то за червоно-чорний прапор. Дехто й казав, що мало в нас стріляли" - додає Юрій.

Зараз ви читаєте новину «"Ох як добре, що вони так пройшлись!" - на Черкащині пройшов Марш українців в честь 70-річчя створення УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути