пʼятниця, 03 серпня 2012 15:26

"Об'єднана опозиція викинула нас як непотрібне сміття"

Нардеп-"нунсівець" Олександр Бондар каже, що керівництво Об'єднаної опозиції в особі Арсенія Яценюка та Олександра Турчинова, порушило угоду, укладену особисто між ним та Юлією Тимошенко. У ній йшлося про включення до прохідної частини списку на виборах до парламенту 7 скликання.

- Могли запропонувати щось, що не обов'язково означає включення до списку. А вони просто викинули як непотрібне сміття. Це було зроблено тоді, коли я вже не міг йти на мажоритарку, чи в інший список, - розповідає ображений нардеп у інтерв'ю Gazeta.ua.

 

Чому керівництво Об'єднаної опозиції порушило цю угоду між Вами і Юлією Тимошенко?

- Мені цього ніхто не пояснив, це основна проблема. Якби мені по-людськи пояснили, в чому я порушив умови угоди, я б зрозумів, і ніяких інтерв'ю не давав. Але по-хамськи вчинили зі мною, і не тільки зі мною. Так само вчинили із Донієм, Стецьківим та іншими. Вони просто перестали брати слухавку і щось пояснювати.

А хто саме приймав остаточне рішення: Турчинов, чи Яценюк? З ким Ви намагались зв'язатися?

- Я намагався зв'язатися із Турчиновим і до останнього, буквально за два дні до з'їзду, тримав зв'язок із Кожем'якіним. Він брав трубку увесь цей час, запевняв, що усе залишається у силі, що він говорив про це із Тимошенко. І що остаточне рішення він дізнається у Турчинова, щоб я йому передзвонив. Після цього він теж перестав брати трубку. Ситуація може складися різна, але з людьми, які шість років йшли плі-о-пліч і підтримували один одного у найскладніших ситуаціях, так чинити не по-людськи. Мене стільки разів пресував Ющенко за те, що я поставив підпис під коаліційною угодою з Тимошенко... Але ж треба бути людьми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міщенко вийшов з партії "Батьківщина" і зареєструвався у ЦВК як самовисуванець

Хто ще підписував подібні угоди про включення у список?

-Мені відомо, що як лідери від імені партій підписували Катеринчук, Кармазін, і Тарасюк. Особисті угоди підписали одиниці, точно знаю, що таку саму угоду підписав Зварич. Інших я не знаю, бо про це у фракції НУ-НС не хотіли відверто казати. Ті, хто підписував такі угоди, піддавались абструкції керівництвом фракції. До нас зневажливо ставились, звинувачували, що ми лягли під Юлю. А тепер ті, хто нас звинувачував — усі у верхній частині списку Об'єднаної опозиції.

Навіщо їм було потрібно, щоб Ви підписували угоду?

- Бо це було якраз тоді, коли маса людей з НУ-НСу пішла у Партію регіонів. Група Жванії пішла, із БЮТу виходили. Потрібно було зберегти 150 осіб, які знаходилися в опозиції. Тому це було потрібно не мені, а Тимошенко і Турчинову у той період. Мені ця угода нічого не давала у той момент, а тільки ускладнювала відносини із владою. От ми і отримали за це вдячність через два роки. Я впевнений, що якби Юлія Володимирівна була на свободі, усього цього не було б. Бо відсунуті у списку якраз ті люди, які орієнтувались особисто на неї, віддані їй. А тепер потрібні люди, які будуть віддані особисто Турчинову і Яценюку. А ми там не потрібні, і таких як я дуже багато. Просто інші мовчать, нічого не кажуть, а я насмілився сказати правду.

Ви кажете, зараз багато незадоволених своїм місцем у списку. Що думаєте з приводу можливого бунту у "Батьківщині"?

- Я не знаю, що відбувається всередині "Батьківщини". Але дійсно, люди не задоволені, що вони більшого заслуговують, ніж це місце, яке їм визначили. У мене ніякого незадоволення від цього немає. Ще коли Юлія Володимирівна потрапила за грати, я знав, що мене не включать. Але я думав, що це зроблять по-іншому. В мене просто образа на ту форму, у якій це було зроблено. Мені могли запропонувати участь у виборчій кампанії, виступати експертом, допомагати. Запропонувати щось, що не обов'язково означає включення до списку. А вони просто викинули як сміття, не потрібне нікому. Це було зроблено тоді, коли я вже не міг йти на мажоритарку, чи в інший список. Я б із задоволенням пішов із "Свободою" на вибори. Вони мені ближче, ніж ці колишні комсомольці, які зараз зібрались в Об'єднаній опозиції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Огризко йде у парламент: "Люди, ви останні падлюки, якщо брешете та порушуєте Конституцію"

Ви плануєте йти на вибори самовисуванцем по мажоритарному округу?

- Ні, принципово не піду. Це для мене не самоціль. Я відрізняюсь від таких, як Міщенко, які оголосили вже тендери на своє висування на мажоритарці. Сьогодні мені телефонували люди, пропонували висуватись на мажоритарці, пропонували допомогу. Я відмовився.

Хто саме пропонував?

- Ні, я не буду про це казати. Але думаю, що це буде не єдиний дзвінок. Я досить відома людина і багато партій із задоволенням взяли мене до себе у список. Я цього робити не буду. Буду добровільно допомагати "Свободі", хоч і не буду у списку. А більше нікому. Вони єдині ще дійсно зберегли опозиційність до влади. Це моє ідеологічне переконання і я його не буду змінювати. Бо Об'єднаній опозиції я не потрібен, як людина, яка може багато зробити для передвиборчої кампанії. І навіть не тому, що вони мене не взяли у список, а тому, що вони мені пояснили — я для них ніхто. У людей навіть нема сміливості , щоб взяти слухавку і сказати, що ми не можемо тебе взяти. Це ж просто робиться. Я сказав Турчинову, що я це нормально сприйму, бо мені депутатство нічого не додає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Громадські авторитети проти "авторитетів" - Українська платформа "Собор" представила список на вибори

Як в цілому оцінюєте список Об'єднаної опозиції і тих, хто до нього потрапив?

- Не хочеться давати коментарі, бо скажуть, що я просто заздрю. Але там дуже багато невідомих людей. І я не знаю, як вони себе поведуть, коли почнуться пропозиції від влади. Ми все ж таки усе це пройшли і маємо імунітет. А як будуть діяти молоді-зелені, це в основному по квоті Яценюка, цього ніхто не знає.

А мажоритарний список, таке враження, що складали у партії влади. Бо в тих людей, кого вони висунули, у більшості округів взагалі немає шансів стати депутатами. Повисували будь-кого, а найвідоміші особи з НУ-НСу і "Батьківщини" пішли у список, хоча могли б вигравати мажоритарні округи. Мажоритарка повністю програна.

Зараз ви читаєте новину «"Об'єднана опозиція викинула нас як непотрібне сміття" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

128

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути