вівторок, 16 квітня 2013 21:26

Новий рух Луценка спочатку має сформувати свої програмні засади - експерт

Новий рух Луценка спочатку має сформувати свої програмні засади - експерт
Костянтин Матвієнко. Фото: glavcom.ua

Влада спробує дезорганізувати опозицію через Юрія Луценка, але навряд чи у неї це вдасться ефективно.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Костянтин Матвієнко, говорячи про ініціативу екс-міністра внутрішніх справ щодо створення громадянського руху "За третю республіку".

"У нас дуже часто в політиці відбувається колообіг колишніх. І зараз ми бачимо, що Луценко намагається спиратися на людей, з якими має досвід співпраці. При чому, як у випадку з Майданом — досить вдалу. Це природньо", - наголосив експерт, говорячи про те, що до цього руху попередньо увійдуть екс-нардепи і колишні "польові командири" Тарас Стецьків, Роман Безсмертний та Володимир Філенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Начальник колонії утримував мене силоміць" - Тимошенко розповіла, чому не зустрілась з Луценком

Однак, за словами Матвієнка, говорити про перспективи цього руху зарано, оскільки ще невідомі його програмні засади та мета.

"Ніхто не ставить питання про конкретні програмні цілі цього руху. В основному мова іде про новий політичний бренд як такий, добре розкручений чинної владою. А чому не ставиться питання про програмні цілі? Бо таких цілей немає", - зауважив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луценко піде в політику і має перевагу над іншими опозиціонерами - політолог

Матвієнко додав: "Тому цей рух має оголосити два напрямки: перший — свої програмові цілі щодо країни, другий — якісь нові форми громадської діяльності. Тоді буде предмет розмови".

На думку політолога, влада може скористатися на свою користь появою цього руху, як і загалом звільненням Луценка, але навряд чи їй вдасться це зробити ефективно.

"Опозиція перебуває на сьогодні у такому стані, що про неї можна говорити або добре, або ніяк. Річ в тому, що влада теж перебуває у такому стані. Вона зараз безпорадна і розхристана і теж втрачає інституційні спроможності. Тому, можливо, владі це і потрібно. Однак реалізувати ці можливості, які дає звільнення Луценка в плані політичних технологій та інтриганства — не думаю, що вона зможе це зробити ефективно", - підкреслив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У русі Луценка обіцяють розібратись з Януковичем після зближення з Європою

Матвієнко додав: "Тому не виглядає так, що влада має стратегію самозбереження і якоїсь деструкції опозиції. Опозиція сама дезорганізується, і влада сама дезорганізується. Але суспільство, сподіваюся, має шанс не дезорганізуватися".

Зараз ви читаєте новину «Новий рух Луценка спочатку має сформувати свої програмні засади - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути