четвер, 30 липня 2015 09:00

Недоліки реформи держслужби слід оперативно усунути

Недоліки реформи держслужби слід оперативно усунути

Від реформи державної служби в Україні залежить фактично успіх усіх реформ в державі.

Таку думку журналістам висловив лідер партії "Рух за реформи" Сергій Думчев.

Політик заявив про те, що 23 квітня Верховна Рада прийняла за основу абсолютно новий, по-справжньому революційний закон "Про державну службу". Ним передбачено розмежування політичних і адміністративних посад, тотальні відкриті конкурси при призначенні на державну службу, підвищення відповідальності чиновників.

"Втім, у новому законі існує ряд моментів, що загрожують стабільній роботі держслужби", - переконаний Сергій Думчев.

На його думку, ці недоліки слід усунути оперативно, оскільки в такому разі Європейський Союз може додатково виділити до 75 млн євро на підтримку реформи державної служби в Україні.

Лідер "Руху за реформи" нагадав, що ще в 2011 році була прийнята, але так і не була введена в дію, нова редакція закону "Про державну службу".

Закон від 17 листопада 2011 року мав набути чинності спочатку з 1 січня 2013 року, потім - з 2014 року, врешті-решт депутати вчетверте відклали дату вступу в законну силу - до 1 січня 2016 року. Основною причиною, з якої дату набуття чинності нової редакції закону "Про державну службу" постійно змінювали, була норма про оплату праці державних службовців. Згідно із законом від 17 листопада 2011 року, вона повинна становити не менше 2 мінімальних зарплат - для чиновників низького рангу. Взагалі для всіх держслужбовців заробітна плата могла б збільшитися в середньому в два рази. На що, за підрахунками Кабміну, необхідно додатково близько 20 мільярдів гривень.

"Виходячи з міркування економії засобів, а 20 мільярдів – це річний бюджет Києва, закон 2011 року про держслужбу постійно переносився, тому народні депутати вирішили ухвалити новий закон про держслужбу, врахувавши в ньому сподівання, які переважають в суспільстві, з подолання корупції, полегшення отримання адміністративних послуг, підвищення професіоналізму чиновників", - розповів Думчев.

У новому законопроекті, проголосованому за основу, депутати вирішили, що коло посад в органах державної влади, на які поширюватиметься дія закону "Про державну службу", значно звузиться.

"За цим і приховується головна небезпека, - вважає політик. – Цілий ряд чиновників втрачає статус держслужбовців. Отже, на радників, помічників, консультантів президента України, помічників народних депутатів України, заступників міністрів і деяких інших посадових осіб не поширюватимуться обов'язок щорічно подавати декларацію про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру, заборона на недопущення можливого конфлікту інтересів, тобто заборона працювати в безпосередньому підпорядкуванні близьких родичів, а також обмеження на використання службових повноважень на свою користь, обмеження на отримання подарунків, а головне - відносно заняття іншою оплачуваною роботою, у тому числі підприємницькою діяльністю. Новим законом це прямо не заборонено".

"Вважаю, що в остаточній редакції закону слід обов'язково виправити даний прорахунок, який призведе до ще більшого зростання корупції", - заявив Сергій Думчев.

Нагадаємо, що головною новацією закону "Про державну службу" стало розмежування адміністративних і політичних посад – при кожному міністерстві, окрім міністра, з'явиться держсекретар, термін роботи якого не залежатиме від зміни політичних вітрів. Також усі посади державної служби повинні будуть заміщатися на основі конкурсного відбору – держслужбовці призначатимуться за рішенням конкурсної комісії, яка формується на паритетній основі Президентом, урядом, парламентом, головою Антикорупційного бюро, представниками об'єднань профспілок і роботодавців, громадських організацій, наукових інститутів і експертних організацій.

Зараз ви читаєте новину «Недоліки реформи держслужби слід оперативно усунути». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути