пʼятниця, 10 червня 2016 11:05

"Не може бути відповідальності за заклики до федеративного конституційного устрою" - Медведчук

"Не може бути відповідальності за заклики до федеративного конституційного устрою" - Медведчук
Віктор Медведчук

"Федералізація - це один із рівнів децентралізації. І якщо ми не реалізуємо процес децентралізації, навіть не на рівні федералізації, а на рівні "особливого статусу", закладеного в Мінських угодах, то конфлікт на Донбасі не вирішимо", - таку думку в інтерв'ю "КП в Україні" висловив Віктор Медведчук.

Політик наголосив, що є послідовним прихильником федеративного устрою України, починаючи з 1990-х років.

"Як юрист, стверджую, що не може бути відповідальності за заклики до федеративного конституційного устрою. Я послідовний прихильник федералізації України, починаючи з 1990-х років. Висловлював свою точку зору ще в часи, коли захищав докторську дисертацію. До речі, подібну позицію за формою державного устрою України висловлювали Михайло Грушевський, Михайло Драгоманов, Іван Франко і В'ячеслав Чорновіл. Я впевнений, що єдиними ліками від розпаду України, є її федералізація. Або, переводячи на мову представників нинішньої влади, децентралізація. Федералізація — це один із рівнів децентралізації. І якщо ми не реалізуємо процес децентралізації, навіть не на рівні федералізації, а на рівні "особливого статусу", закладеного в Мінських угодах, то конфлікт на Донбасі ми не вирішимо", - упевнений політик.

Він також прокоментував чутки про можливість очолити Донецьку область.

"Донбас має очолити людина, яка там живе. Якщо говорити про Мінські угоди, то там мають провести місцеві вибори і обрати тих, кому довірять люди, які там живуть", - заявив лідер "Українського вибору".

На питання, чи збирається він повернутися в політику, Медведчук відповів так.

"Те, що я роблю, і є політика. Я очолюю Громадський рух "Український вибір", у якого є своя ідеологія і політична позиція. На жаль, той найгірший сценарій, про який ми говорили в 2012-2013 роках, стає реальністю. Ми попереджали, що "поглиблена та всеохоплююча" ЗВТ з ЄС стане катастрофою для української економіки. Ми попереджали про ризики і загрози, що вона несе. Сьогодні українці на собі відчули її згубний ефект.

Висновок очевидний – той зовнішньополітичний і зовнішньоекономічний курс, що обрала нова влада України, згубний для країни. Час розставив все на свої місця. Про децентралізацію (і навіть федералізацію), про внесення зміни в Конституцію і надання Донбасу особливого статусу сьогодні говорить не тільки Україна, але й увесь світ від Брюсселя до Вашингтона. Дуже хочеться вірити, що раціональні доводи та аргументи почують у Києві та "партія війни" змінить риторику, прислухавшись до позиції людей, які хочуть миру", - висловив надію Медведчук.

Зараз ви читаєте новину «"Не може бути відповідальності за заклики до федеративного конституційного устрою" - Медведчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути