Ексклюзиви
понеділок, 28 січня 2013 18:30

На Рівненщині обрали першого в краї сільського старосту
10

Фото: Фото: Віктор ГОМОЛЬ

"Обирати війта будемо таємним голосуванням, як народні депутати голову Верховної Ради України. Бачив у сільраді вже й урну зробили з картонного ящика, кажуть, навіть бюлетені надрукують. Тож, хлопці попадемо ще в історію – вибираємо першого в області сільського старосту", - говорить до односельців літній чоловік із цигаркою на порозі Урвенської сільради, що в селі Гільча Друга Здолбунівського району на Рівненщині.

У п'ятницю, 25 січня у селі Гільча Друга обирали орган самоорганізації населення – сільський комітет і його голову – сільського старосту. Актовий зал у сільраді був переповнений. На конференцію місцевих жителів приїхало районне керівництво – голова райради, його заступник і заступник голови райдержадміністрації.

"Колись, навіть у найменшому селі був орган самоорганізації населення. Керівника місцевого сільського управління або самоврядування у різні роки називали по різному - старостою, головою, війтом, солтисом. Люди самостійно вирішували багато справ. Нам також це під силу! До нашої сільради відносять шість населених пунктів. З ініціативою обрати сільських старост і комітети вже виступили мешканці Гільчі Другої, Лідаво, Йосипівки та Залісся", - виступає Урвенський сільський голова Лідія Балабат.

На сільського старосту висувають двох кандидатів - 39-річного інспектора військового обліку із сільради Ганну Хлопіч і 48-річного місцевого підприємця Миколу Грицюка. Жінка набирає 25 голосів, що на 7 більше ніж в опонента.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Рівненщині хочуть обирати сільських старост

"Будемо займатися благоустроєм села. Гуртом можна багато справ вирішити. Наприклад, об'єднаємо громаду заради вшанування пам'яті наших земляків. Впорядкуємо кладовище, як слід. Частину коштів самі зберемо, а частину проситимемо в донорських організацій і купимо добру мотокосу на бензинові. Бур'яни будемо скошувати, траву підстригати", - ділиться планами новообрана сільська староста Ганна Хлопіч.

Таємно голосують також і за склад органу самоорганізації населення. У сільський комітет обирають шістьох людей. Лічильна комісія одразу на очах усіх підраховує голоси.

"Законодавче регулювання діяльності органів самоорганізації населення, зокрема, сільських комітетів, закріплено у Законах України "Про місцеве самоврядування в Україні" та "Про органи самоорганізації населення". Однак, процедура їх створення є досить складною. По суті існує їх подвійна легалізація місцевою радою. Спершу сільрада приймає рішення про дозвіл на створення сільського комітету, а потім здійснює його легалізацію. Очевидною є потреба законодавчого спрощення цих процедур", - вважає Олег Савчук, керівник проекту "Формування міжрегіональної мережі громадянської взаємодії сільських органів самоорганізації населення".

Керівники району вітають селян з обранням сільського старости й комітету. Обіцяють, що у районній програмі підтримки місцевих ініціатив пропишуть і сільські комітети. Їм надаватимуть фінансування на проекти першочергово.

Зараз ви читаєте новину «На Рівненщині обрали першого в краї сільського старосту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути