четвер, 30 травня 2013 06:35

На Донеччині люди бояться брати участь у марші "Вставай, Україно!"
7

Фото: Фото: Тетяна Заровна

Опозиція подала заявку на 5 тисяч учасників ходи "Вставай, Україно!" в Донецьку. Однак, багато активістів сумніваються, що вдасться зібрати таку кількість добровольців.

-У нас в Красноармійську навіть громадські працівники кажуть: "А чого я поїду?", - розповіла Gazeta.ua правозахисник Ольга Квітка. - Я-то особисто поїду. Сподіваюся там виступити. Вже 7 років веду боротьбу за встановлення пам'ятника Шевченку навпроти Красноармійської міськради. Наші депутати проголосували, щоб Шевченка відправити на задвірки і поставити подалі від очей, в бур'янах. На комуністичному мітингу 20 березня мені за Кобзаря комуністи вибили зуб. Кричали: "Якщо в центрі міста поставлять Шевченка, біля нього збиратимуться фашисти". Їду на "Вставай, Україно!", щоб про це розповісти з трибуни. А люди в нашому місті в сенс акції не вірять - вважають, що опозиції плювати на нашу провінцію.

Активістка "Фронту змін" з Маріуполя Лідія Сергєєва відзначає, що багато маріупольців відмовляються від поїздки в Донецьк на "Вставай, Україно!", вважаючи, що це небезпечно. Вона одна з 30 маріупольців, який 17 травня працівники міліції висадили на станції Волноваха з поїзда, на якому вони їхали на акцію протесту до Києва. Лідія постраждала найбільше - її викинули на ходу.

- Ми з командою друзів будемо на акції в п'ятницю в будь-якому випадку. Яким чином доберемося - не скажу, щоб знову не завадили. Ми зараз роздаємо листівки в Маріуполі, агітуємо людей взяти участь через соцмережі. Пригнічує, що будучи незадоволеними, люди дуже пасивні. Мені кажуть: "Ваші жертви нікому не потрібні, ви нічого не зміните". Люди бояться втратити роботу, бояться переслідування, якщо хтось доповість начальству про їх участь. І ці побоювання зрозумілі - на минулих виборах деяких звільняли за роботу в комісіях спостерігачами від опозиції. У Маріуполі можуть звільнити навіть за те, що "поруч постояв", - каже Сергєєва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У листі на ім'я мера Нью-Йорка виявили отруту

Місцеві лідери опозиції дивляться на перспективи акції з оптимізмом.

- Я завжди говорив, що "Вставай, Україно!" без Донецька не має сенсу, - каже лідер обласної "Свободи" Ігор Славгородський. - Опозиція не повинна ігнорувати Донецьк, як це робила помаранчева влада. Важливо винести уроки, і тут працювати. У Донбасі такий же народ, як і у всій Україні. Думаю, ми більше 5 тисяч народу зберемо.

"Свободівці" і представники "Батьківщини" обіцяють 31 травня привезти до Донецька свої парламентські фракції у повному складі. Вони так само готуються долати перешкоди і провокації, на ймовірність яких натякнув голова облдержадміністрації Андрій Шишацький. Шишацький сказав: "Ми зможемо дати відповідь цим доморощеним революціонерам, як зробили це в Києві, організувавши акцію проти неофашизму".

- Пропозиція перенести нашу акцію через те, що на те ж місце і той же час подані інші заявки - ось це, я вважаю, і є той відповідь, про який попереджав губернатор, - каже Сергій Кайдаш, прес-секретар "Фронту змін "у Донецьку.

За словами директора департаменту внутрішньої політики облдержадміністрації Віктора Ніколаєнка, ще до оголошення дати проведення опозиційної акції у виконком Донецької міськради звернулися "компанія "Вінтер" і якась громадська організація з метою провести "Свято морозива", приурочений до Дня захисту дітей.

- Це великий захід, будуть і конкурси, і концерти, безкоштовна роздача морозива, велика кількість колективів. Скасовувати або переносити заздалегідь запланований і вже підготовлений дитячий захід на догоду якійсь політичній силі було б неправильним, - сказав чиновник.

Міськвиконком запропонував опозиції переміститися в бік головної площі Донбасу - імені Леніна. Але опозиції не подобається сусідство з вождем пролетаріату.

- Ленін - це не наш символ, - прокоментував Ігор Славгородський.

Донецький активіст "Свободи" Артур Шевцов припустив, що кількість учасників може бути дещо менше очікуваного - близько 3 тисяч осіб. Він допускає, що за маршрутом опозиційної ходи можуть виникнути несподівані перешкоди.

- Вони нам дорогу можуть перекрити якимись так званими ветеранами. Опрацьовуємо які завгодно фантастичні варіанти. Але будемо орієнтуватися по ситуації. Ще не було відомо, коли відбудеться акція, а голова облдержадміністрації вже приготувався дати нам відсіч. Я б йому подякував за таку рекламу, - зазначив Артур Шевцов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 31 травня Львів святкуватиме День Європи

Керівник донецької обласної організації партії "УДАР" Єгор Фірсов сам готовий, якщо знадобиться, перекрити рух.

- На 31 травня неможливо замовити жоден автобус з Донецької області. Є інформація, що перевізникам погрожують санкціями за допомогу опозиції, аж до позбавлення ліцензії. У разі блокування в'їзду автобусів в Донецьк, активісти партії "УДАР" готові перекривати рух, - сказав він.

29 травня в Донецьку з'явилися агітаційні намети, в яких роздають листівки із закликом прийти на акцію. За інформацією з прес-служби облорганізації "Батьківщини", разом з "УДАРом" і "Свободою" їх активісти збираються поширити сто тисяч листівок.

Листівки кидають у поштові скриньки і роздають на вулицях. У них говориться: "У Донбасу з Януковичем "свої рахунки". Ніхто не довіряв йому так безмежно як Донеччина. Нікого Янукович не обдурив більше, ніж земляків з Донбасу. Тому й розчарування Януковичем на Донбасі - найсильніше. Ми обурюємося режимом на кухнях, офісах , соцмереж. Влада не помічає нас, поки кожен говорить сам до себе. Лише потужний хор із міліонів голосів змусить Януковича прислухатися до народу".

У 6 наметах "Батьківщини" на площі Леніна в Донецьку сидять студенти та пенсіонер. Запевняють, що грошей за розповсюдження листівок їм не платять. Більшість бояться називати свої прізвища та навчальні заклади.

- Листівки беруть практично всі перехожі, але байдуже, без ідеї, - зазначив Павло Сидоренко з юридичного інституту. - Деякі беруть листівки як пропуск - щоб тільки від них відстали і далі йдуть. Читають: "А-а, це політика", і кидають.

- Літні люди агресивні. Вони кажуть, що їх не влаштовує "Свобода". Їх лякає слово націоналізм - вони інакше виховані, - каже музикант Ігор Левченко, який теж поширює листівки.

- Я працював у наметі і минулого року - зараз активність зросла на 50%. Всі називають Партію регіонів партією шахраїв і злодіїв. Не знаю - чи щиро говорять, і чи прийде хто з них на акцію. Але беруть не по одній листівці, по багато беруть - щоб роздати сусідам. У мене в наметі розібрали 4 тисячі листівок. Сам я не член партії, просто допомагаю. Так як "Батьківщина" допомагає моїй громадській організації, - каже Василь Петрович Осьмачко, заст. голови громадської організації "Рада будинкових та вуличних комітетів"

Акція "Вставай, Україно!" розпочнеться в Донецьку 31 травня в 16.00. Опозиція оголошує збір на 14.00. біля оперного театру. Звідти колона на чолі з Яценюком, Тягнибоком і Кличком пройде до облдержадміністрації. Це відстань складає не більше 200 метрів, але в плані опозиції зазначено, що хода займе годину. Потім планується ще 2 години мітингувати на площі біля облдержадміністрації.

Зараз ви читаєте новину «На Донеччині люди бояться брати участь у марші "Вставай, Україно!"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

493

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути