понеділок, 31 серпня 2015 11:10

Мінську-3 бути - Золотарьов

Мінську-3 бути - Золотарьов

Учасники Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі 26 серпня домовилися забезпечити стійке припинення вогню вздовж усієї лінії зіткнення до 1 вересня і на початку навчального року. Політичний експерт Андрій Золотарьов вважає, що такий "поганий мир" протримається недовго і не вирішить конфліктних питань.

Про це він розказав в інтерв'ю Gazeta.ua.

Чи дійсно відбудеться повне дотримання перемир'я?

- Як ми бачимо, зараз відбувається протилежне. Можливо, дійсно з тиждень і буде затишшя. Але не буде ні війни, ні миру. Ситуація постійно хитається у той чи інший бік. Такий поганий мир протримається певний час, але не вирішить усіх питань. Нас, звісно, влаштовує будь-яке, хоч і тимчасове, припинення вогню. Але ж немає жодних гарантій, що збройні атаки не поновляться з новою силою.

Що може все ж таки примусити бойовиків не стріляти?

- По-перше, рішення по припиненню вогню пригальмовані самими Мінськими домовленостями. Обидві сторони незадоволені дуже багатьма положеннями і дивляться на угоду, як на певне відтермінування масштабного протистояння, виграш часу. Не вийде з "Мінська" міцної стабілізації конфлікту. І дуже добре, що ще немає військового зіткнення високої інтенсивності, коли гинуть не одиниці, а десятки сотень людей. Саме цього побоюється Європа разом із гуманітарною катастрофою і тисячами біженців з України.

Тому її влаштовують домовленості, що хоча б заморожують сутички. Але аж ніяк не вирішують. По-друге, як тільки припиниться постачання зброї, боєприпасів та харчування з боку Росії, то через певний час виявиться, що і воювати нічим. А оголошене перемир'я може дати їм виграшний час, щоб поновити сили, запаси артилерії та бойовий дух.

Можливий Мінськ-3?

- Так, є велика вірогідність, що через певний час буде потреба у продовженні переговорів. Це буде або Мінськ- 3, або будь-яке інше місце. Головне- примусити нашого ворога підкоритися міжнародним правовим інститутам. Мінські домовленості мало дали Україні впевненості та підтримки.

Яка зараз тактика бойовиків і Росії зокрема? До чого хилить Володимир Путін?

- Путін не в змозі ризикнути і піти на велику війну, бо це так чи інакше призведе до зіткнення з НАТО, якого російська армія не витримає. Йому вигідно так підтримувати конфлікт, щоб Україна стікала кров`ю, зазнавала економічних та людських втрат. Це йде боротьба на виснаження. Росія буде завдавати удару з певними перервами, вести розвідку боєм, демонстративно порушуючи домовленості. Але систематичне погіршення економічного становища Російської Федерації може штовхнути Путіна піти на зовсім авантюрні кроки, як колись у 30-ті роки 20 сторіччя діяв Гітлер. І тут тільки воля до спротиву допоможе Україні вистояти у війні. Бо інакше вийде, як сказав Черчилль: "Між ганьбою і війною обрали ганьбу, а отримали війну натомість".

Коли дійсно можна очікувати повного припинення вогню?

- Якщо дивитися оптимістично, то з вірогідністю у 30 відсотків це можливо на початку наступного року. Внаслідок багаточисленних узгоджень мир може прийти, але за лаштунками залишиться внутрішньо-політична ціна, яку заплатить Україна за таку домовленість.

Зараз ви читаєте новину «Мінську-3 бути - Золотарьов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути