понеділок, 29 липня 2013 14:13

"Мера Феодосії вбили не через "амурні" справи, а через землю чи контрабанду" - Москаль

"Мера Феодосії вбили не через "амурні" справи, а через землю чи контрабанду" - Москаль
Генадій Москаль. Фото: ukranews.com

Вбивство мера Феодосії Олександра Бартенєва ретельно планували: скористалися спеціальним обрізом, поранили так, щоб лікарі не змогли зупинити кров. Мотиви злочину — не "амурні" справи чи пограбування, а перерозподіл сфер впливу, землі, контрабанди нафти у Криму.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав нардеп від "Батьківщини", екс-очільник кримської міліції Геннадій Москаль.

"Правоохоронці явно не хотіли перед приїздом Віктора Януковича та Володимира Путіна показати це вбивство як замовне, тому видали його як звичайне пограбування. Нічним місто, начебто, гуляв  грабіжник із обрізом. Я взяв зведення, які поступають до Верховної Ради України. Ні за цей рік, ні за минулий, розбійних нападів із використанням обріза у Феодосії не було. Якби це була серія розбійних нападів, там напали на робітника, там - на підприємця,  значить, це діє злочинець, або група, яка нападає з метою заволодіння коштами чи цінностями. Але таких нападів не було. Чому ж перший - і одразу на мера?", - дивується депутат.

На думку Москаля, про замовний характер вбивства свідчить і знайдена неподалік місця події, зброя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День міста у Феодосії перетворився на траур: помер міський голова

"Зброя була підпиляна під саму цівку (верхня частина рушниці, - Gazeta.ua) так, щоб стріляти на відстані метр-півтори. Як правило, грабіжники спилюють менше, щоб стріляти на більшу відстань. Друге, якщо зброя - це знаряддя грабіжника, з допомогою якого він заробляв гроші, то чому він викинув її на місці пригоди? Чим далі буде промишляти цей, начебто, рядовий розбійник? Крім того, у людей є стереотип: коли вбивають, обов'язково роблять контрольний постріл в голову. Але це не так. Замовні вбивства бувають різні: людину можна вбити і ножем, і битами, були випадки, коли кололи парасолькою з отруєним вістрям. Цього разу замовники точно знали, що у Бартенєва є проблеми зі здоров'ям: у нього не звертається кров. Вони розраховували на те, що лікарі не зможуть зупинити кров. Він не мав шансів вижити", - вважає екс-очільник кримської міліції.

Москаль наголошує, зараз міліція хапається за абсолютно абсурдні версії — "підкидає сумнівним сайтам історії якихось амурних справ".

"Мотиви убивства — земля, порт, контрабанда, перерозподіл сфер впливу. У Криму загострилась ситуація, коли голова Ради міністрів Криму Анатолій Могильов відсторонив  мера Коктебеля Булегу, призначив з порушенням закону підконтрольну собі людину. Після цього загострилися і земельні питання, зокрема, щодо Золотого пляжу, порту, щодо перекачки контрабандних нафтопродуктів. У цій площині лежить відповідь хто міг замовити вбивство Бартенеєва", - запевняє опозиціонер.

Він також розповідає — у Криму міліція працює погано, навіть рядові злочини — не розкривають.

"Працівники феодосійської міліції не хочуть розкривати злочини, крім незаконного виготовлення самогону, утримання відпочивальників без договорів, дрібних крадіжок. Навіть ніхто не приїхав з Києва розслідувати убивство Бартенєва. Це, нібито, рядова справа. Але ж там постійно вбивають членів Партії регіонів. Якщо ви не можете навіть своїх захистити, то що робити простим кримчанам чи відпочивальникам?", - дивується він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вбивство мера Феодосії могло бути замовним - нардеп

Москаль прогнозує, що вбивцю мера Феодосії не знайдуть, так само як не знайшла вбивцю мера Сімеїзу.

"Керівний склад міліцію в Криму сформований із некримчан, "македонців". Так називають ставлеників Партії регіонів, скорочено від "макеєнко-донецькі". Вони ситуації в Криму не знають, їм ніхто не довіряє, не дають інформацію. Міліція не користується там авторитетом. Всі ті, хто міг працювати, пішли, або затаїлися. Вони не бачать перспективи кар'єрного росту. Прекрасно знають, як тільки з'явиться вакансія — на неї прийде черговий донецький. Я одного питав: "Чого ви хлопці, нічого не робите?". Мені відповіли: "Чим менше ми будемо працювати, тим більша вірогідність того, що донецьких знімуть", - розповів депутат.

Москаль також зауважив, що керівництво міста не мало б проводити концерти і масштабні святкування у той час, коли їхній мер був при смерті.

Нагадаємо, міського голову Феодосії застрелили у спину 27 липня.

Зараз ви читаєте новину «"Мера Феодосії вбили не через "амурні" справи, а через землю чи контрабанду" - Москаль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

32

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути