понеділок, 18 березня 2013 18:16

Лукашенко розкритикував Митний союз

Лукашенко розкритикував Митний союз
Павлюк Биковський Фото: belaruspartisan.org

Після зустрічі з керівництвом Росії у Санкт-Петербурзі президент Білорусі Олександр Лукашенко висловив своє невдоволення Митним союзом. За його словами, МС нічого не дає білорусам, адже Росія утримує великі мита на білоруські товари.

Причини для незадоволення Лукашенко має, але вийти з Митного союзу не може, розповідає білоруський політичний оглядач Павлюк Биковський, 41 рік:

- Білорусь знаходиться у Митному союзі ще з часів утворення союзу з Росією, а згодом — так званої Союзної держави Росії та Білорусі. Цей час набагато довший, ніж з Казахстаном. Але існування цього союзу ніколи не перешкоджало торговим війнам з Росією. І ось уже понад десять років як керівництво нашої країни обурене, що білоруські товари не потрапляють на російський ринок. Насправді, і Білорусь, і Росія просто захищають свої ринки і намагаються не допускати туди товарів, що коштують менше за ті, які роблять усередині власної країни. І ці проблеми виникають періодично, - я не бачу нічого надзвичайного в останніх заявах Лукашенка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо українці прийдуть на референдум, Україна буде в Євросоюзі - опитування

З чим вони пов'язані?

- 15 березня в Санкт-Петербурзі відбувалось засідання керівництва Союзної держави Росії та Білорусі. Але там особливо похвалитися нема чим. Та й пауза затяглася, бо попереднє засідання було понад рік тому. Документи, які там підписували, - здебільшого формальні. Наприклад, бюджет на 2013 рік та звіт про виконання попереднього. Це механізми, які працюють по інерції. Російська сторона більше зацікавлена у створенні Євразійського союзу та зміцненні Митного союзу. А от ексклюзивна інтеграція, яку мали білоруси, здається, добігає кінця. Лукашенко збирався просити росіян видати йому черговий кредит і розв'язати ситуацію щодо поставок нафти до Білорусі на цей рік. Докладно відомо, що заявку на кредит білоруси подали, але росіяни не відповіли ані так, ані ні. Мовляв, усе буде вирішуватися на первинному, нижчому рівні. Значно нижчому, ніж рівень президентів. Щодо нафти, то її взагалі не згадали. Просто посиділи, поговорили і все. Водночас, Лукашенкові не подобаються постійні торгові війни, які веде Росія і митні збори, які вона продовжує стягувати на цілу низку білоруських товарів.

Він казав, що МАЗи не купують росіяни — це правда?

- Усе значно простіше. Поставки МАЗів, автобусів чи вантажівок, впираються у те, чи зручно їх купувати російським споживачам. Якщо йдеться про велику техніку, то виникає питання, хто кредитуватиме покупку. Білоруська сторона не має на це коштів. А російські банки зв'язані зобов'язаннями кредитувати лише техніку російського виробництва. По МАЗах та сільськогосподарській техніці періодично підписують угоди з великими російськими банками, що працюють у Білорусі. Наприклад, ВТБ. Але вони, знов-таки, не виконуються. Перед тим, як Лукашенко поїхав до Санкт-Петербурга, МАЗ повідомив, що починає працювати неповний тиждень, щоб компенсувати свої втрати, - бо не мають змоги продавати продукцію до Росії.

Які альтернативи Митного союзу має Білорусь?

- Це геополітична гойдалка Лукашенка. Коли нам не подобається стан відносин з росіянами, то починаємо шукати партнерів серед інших країн. Зараз він якраз знаходиться з візитом до Індонезії та Синґапуру. Я не впевнений, що там є поважні перспективи для білоруських товарів. Бо й той ринок перспективний і швидко зростає, - і сам шукає, де б що продати. Хоча якраз для сільськогосподарської техніки він привабливий. Ми постачали її до Індонезії ще з часів Радянського Союзу. Але це не вирішити наскоком — потрібно створити мережу, де б це продавати, комплектувати, продавати запчастини, збирати, ремонтувати тощо. І кредитувати ці покупки, звісно. Зараз усього цього немає навіть з Росією. З азійцями буде ще складніше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прокуратура не має чим зайнятися, як бути "охоронцем нічийного майна" - Мохник про паркан під Радою

А з Україною що можна очікувати?

- З Україною зовсім нещодавно ми майже закрили питання з делімітацією кордону. І це великий позитив. А от торгові відносини досить умовні. Хіба що зараз українські нафтопереробні заводи збирають підписи, щоб припинити поставки білоруських нафтопродуктів до України. Бо ті дешевші, ніж їхній власний продукт. Час від часу ми маємо якісь карамельні чи молочні війни. Але частка ринку для білоруських товарів в Україні або навпаки занадто мала, щоб до цього поважно ставитися. А от політичні відносини залишаються стабільно ніякі. Офіційних візитів перших осіб немає. І не виглядає на те, що щось змінюється.

Білорусь може вийти з Митного союзу?

- Це важко передбачити. Залежить від налаштованості Лукашенка. Але оскільки основний партнер, де ми купуємо сировину, - це Росія, засновник Митного союзу, - то це вкрай малоймовірно. З іншого боку, Росія — найголовніший наш ринок збуту. Тому, не думаю. Білорусь може бути незадоволена процедурами. І висловлює це незадоволення. Потрібно спробувати щось змінити, - для цього є спеціальні комісії всередині МС. Проте, зрозуміло, що Росія й надалі домінуватиме. Бо її товарообіг з кожною з країн набагато більший, ніж у них між собою. Це дає потужний економічний важіль. І вона його використовує.

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко розкритикував Митний союз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

172

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути