понеділок, 08 липня 2013 08:50

Луценко пропонує позбутися "фейкових вузів"

Луценко пропонує позбутися "фейкових вузів"
Юрій Луценко. Фото: newsmarket.com.ua

Екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко заявив, що необхідно реформувати систему освіти, зокрема, позбавитись "фейкових вузів".

"Одним з найголовніших питань майбутнього України є її система освіти. Те, що зараз пропонують нашим дітям в більшості випадків є продажем диплому замість знань. Вже скоро це може призвести до остаточної дискваліфікації українських товарів та послуг. Терміново треба скоротити кількість цих фейкових вузів, які продукують неуків. Всі спроби зробити це руками чиновників провалювалися. Дзвінок Президента, чемодан від ректора або й просте земляцтво зводило процес вибору най- най- національних центрів освіти до безмежної кількості", - написав він на Facebook.

На його думку, "вихід, напевне, у введенні системи державних сертифікатів, тобто оплати державою навчання в тому виші, який оберуть студенти після ЗНО. Такий відбір буде об'єктивним і дозволить сконцентрувати державну підтримку справжніх національних центрів освіти".

"Держзамовлення треба взагалі скасовувати, хіба що залишити його для навчання переможців олімпіад в Кембриджі, Оксфорді та Массачусетсі. Інша нагальна проблема - створення системи перенавчання українців протягом дорослого життя. Знання оновлюються зараз настільки стрімко, що освіта, отримана 10-20 років тому, вже малоактуальна. Якщо Україна претендує бути модерною індустріальною, а тим більше ІКТ державою , то треба стимулювати серед українців онлайн- освіту кращих світових та вітчизняних університетів. І останнє, але чи не найголовніше - магістр українського вишу має володіти розмовною англійською. Така ж вимога - для держслужбовців високого рангу. Це більше відірве нас від совка і зробить частиною сучасного світу, ніж усі мантри професійних європоізаторів", - резюмував він.

Зараз ви читаєте новину «Луценко пропонує позбутися "фейкових вузів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути