середа, 17 липня 2013 18:23

Литвин знову починає в Раді політичну гру - експерт

Литвин знову починає в Раді політичну гру - експерт
Фото: telegraf.com.ua

Колишній голова Верховної Ради Володимир Литвин шукає спонсорів для Народної партії, бо хоче вести свою політичну гру. Таку думку висловив керівник Інституту політичних, і маркетингових досліджень Володимир Бондаренко у коментарі для Gazeta.ua.

"Заява соратників Литвина про те, що партія виставляється на продаж, з'явилася невипадково, хоча схожа на жарт, - зазначає політолог. - Але політика — справа серйозна. Зовсім недавно став народним депутатом, отримавши українське громадянство лише 25 травня, мільярдер Вадим Новінський. Тому керівники Народної партії мають надію, що він стане лідером цієї політичної сили. Тоді Литвин міг би посісти місце його заступника. Але ці сподівання безпідставні, бо ще не було жодного випадку, щоб олігарх особисто очолював партію. Бувало навпаки: бізнесмени йшли з політики. Наприклад, у березні Верховну Раду покинув мультимільйонер Андрій Веревський, щоб отримати ІРО на міжнародних біржах".

Володимир Литвин шукає спонсорів для партії, але хоче продовжувати нею керувати, припускає фахівець.

"У парламенті близькі до нього 7 народних депутатів, є також чимало прихильників, - каже Володимир Бондаренко. - У партії проводиться переоблік членів, чистка лав. Виясняють, скільки депутатів полишили свої фракції у місцевих радах. Частині їх запропонують повернутися. Очевидно, відновлення партійної роботи має справити враження на колишнього інвестора партії Ігоря Єремєєва. Зараз він у Верховній Раді створює групу незалежних депутатів. Однак цей процес іде важко".

На думку експерта, ідею Литвина реанімувати партію підтримують його соратники.

"Ідея отримати знову політичну команду, машину, яка приводить до влади, його численним соратникам до вподоби. Нині Литвин пройшов до парламенту по мажоритарному округу, як незалежний від влади кандидат. Тому він може отримати політичні дивіденди у вигляді перемоги його партії на майбутніх виборах. До поразок він уже звик. У 2006 році Народна партія програла вибори, а наступного року на дочасних виборах взяла реванш, пройшовши до Верховної Ради", - нагадує політолог.

Екс-спікер почав свою політичну гру, бо розуміє, що рейтинг Партії регіонів падає, зауважує експерт.

"Литвин — системна особистість, розумний політичний гравець. Він розуміє, що в політиці й один у полі воїн. Цікаво, що не він зробив заяву про відновлення роботи партії. Аби, отримавши спонсорів, можна було їм підіграти, заявивши, що у партії чималий ресурс. Литвин розуміє, що рейтинг Партії регіонів просідає, тому прийшов час його політичної гри. Але політики без серйозних грошей не буває. Тривалий час здавалося, що його підтримуватиме Росія, як потенційно потужного гравця. Напевне, йшли переговори з цього приводу. Його не раз запрошували до Росії на усілякі саміти і конференції. Але Путін поставив на свого кума Медведчука. Тому Литвин шукає підтримку насамперед в Україні. Тим паче, що наближаються перевибори в проблемних округах та дочасні вибори мерів у Миколаєві, Херсоні, Чернівцях та інших населених пунктах. І у Народної партії з'являється шанс. Якщо вона покаже результат, то її політичне життя продовжиться", - підсумовує Володимир Бондаренко.

Зараз ви читаєте новину «Литвин знову починає в Раді політичну гру - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути