середа, 01 серпня 2012 14:50

"Литвин підняв лапки і все здав"

 "Литвин підняв лапки і все здав"
Олексій Гарань про партію Литвина: "Це ганебний провал у політиці"

Троє депутатів Народної партії - Ігор Шаров, Катерина Ващук та Олег Зарубінський - внесені до списку Партії регіонів. Вони призупинили своє членство в Народній партії. "Таким чином ми можемо посиленням позиції партії", заявив лідер "народників" спікер Володимир Литвин. Його політична сила не висуватиме свого виборчого списку, вирішили на з'їзді у вівторок.

- Перехід "литвиніців" до списку "регіоналів" - це банальна, цинічна плата за те, що робила партія Литвина, - сказав у коментарі Gazeta.ua Олексій Гарань, профессор кафедри політології Києво-Могилянської академії. -  Два роки вони були фактично співучасниками конституційного заколоту - формованння більшості в неконституційній спосіб. Потім члени фракції Литвина були серед тих, хто підписав подання до Конституційного суду з приводу конституційної реформи. Фактично, "народники" виявилися не партією, а структурою без чіткої ідеології, яка об'єднана бажанням її представників перебувати у стінах парламенту.

Входження до списку "регіоналів" погоджене з Литвином?

- Так. Якщо б було включено одного представника — це інше, а тут включення трьох представників. Чому немає самого Литвина? Це було б занадто. Тим паче, гра навколо "мовного" закону відповідала інтересам обох сторін і Литвин, навіть якщо він намагався продемонструвати хоч якийсь елемент незалежної позиції, — підняв лапки і все здав. Не вперше. Пам'ятаємо цілу низку ключових законів, які приймалися із відвертим порушенням: про Кабінет міністрів, про бюджет, голосування чужими картками, недотримання процедури обговорення. Ну і гра Литвина навколо "мовного" закону відповідала інтересам та Партії регіонів.

Чому Литвин підписав "мовний" законопроект?

- Коли Литвин подав заяву про відставку, багато хто казав, що це звичайна гра на публіку. З одного боку, Литвину було вигідно показати виборцям, що він хоче захистити мову. З іншого, Партія регіонів показали, що були певні неузгодженості, і їх виправили на позачерговій сесій. Мовляв, тепер законопроект можемо підписувати. Литвин міг чітко вказав на порушення при ухвалення закону і вимагати проходження його за повною процедурою. Тоді процес був би зірваний. Можливо, на Литвина тиснули: "Ти підписуй, а ми тобі не будемо ставити палки у колеса". В результаті Литину залишили місце на виборах у мажорному окрузі на Житомирщині.

Як вплине підписання Литвином "мовного" закону на рейтинг спікера?

- Це матиме значення для людей, які слідкують за політикою. Раніше частини експертів казали, що Литвин маневрує, у нього є позиція. Зараз зрозуміло, що позиції у нього немає. Литвин насправді розчавлений як політик тим, що зараз відбулося. Соціально-економічна ситуація в селах тяжка. Людям не вистачає елементарного. А в цей час там будується дорога, проводиться вода, ремонтується лікарня і будується церква. Люди це сприймають: "О, бачте, хоч щось робиться". І в цьому є проблема мажоритарної системи, саме тому вона і повернута. Тож перевагу на виборах матиме той, у кого є адміністративний ресурс і гроші.

Яка подальша доля Литвина та його партії?

- Народна партія Литвина навіть боїться балотуватися, бо вона не набирає ані 5%, ані 3%. Литвин потрапляє в парламент за рахунок змін до закону. Інші його однопартійці ідуть по списку Партії регіонів. І це повний, ганебний провал у політиці. Вони розписалися у власній непрофесійності і моральній нездатності.

Сам Литвин як досвідчений номенклатурник і апартник завжди вмів манервувати, він постійно впливав-випливав, він грав і з тими, і з тими. То він із більшістю, сформованою Кучмою, то він під час "помаранчевої" революції займає нейтральну позицію, а потім він незалежний, потім він входить до коаліції із Тимошенко, потім він входить у коаліцію з Януковичем. Тобто, абсолютно безпринципна позиція. Крім того, щодо моральної нерозбірливості Литвина, то можна загадати історії з плагіатом наукових робіт. Це теж такий штрих, який показує моральну нерозбірливість спікера.

Та я не думаю, що він зможе претендувати на посаду спікера. Для Литвина зараз значно важливіше просто прийти до парламенту. А далі все буде залежати від якихось розкладів, яка буде розстановка сил у парламенті. Якщо у Партії регіонів не буде переваги, та за рахунок мажоритарників, у тому числі завдяки тиску на мажоритарників, треба буде формувати більшість, то можливо тут Литвин знадобиться. Але настільки дискредитована постать, що важко сказати. Хоча ми бачимо, що політика Партії регіонів — це витягування дискредитованих постатей і просування їх на перший план. І вони цим користуються і це вдається. Наприклад, "реанімація" Ківалова чи того ж Чечетова.

Чому Народна Партія просто не злилась з "регіоналами", як Тігіпко?

- Можливо, тактично варто було цього не робити. Тігіпка важливо було влити у свої ряди, бо він все таки на виборах отримав третій результат. У нього електоральні перспективи були, якби він намагався б дистанціюватися від Партії регіонів, грати третю силу. Але його просто як самостійного політика знищили, він сам знищився. Він тепер повністю асоціюється з ПР. А от такої потреба Партії регіонів щодо Литвина навіть не було. Литвин же не міг ні на що претендувати, окрім парламентських ігор. Але зараз вони пішли цим шляхом. Перший крок цього — це те що ці "ливтинівці" опинилися у списку Партії регіонів. А друге — те, що Литвин підписав "мовний" закон.

Зараз ви читаєте новину « "Литвин підняв лапки і все здав"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути