четвер, 02 липня 2015 15:11

Квіташвілі став жертвою фармацевтичної мафії — Фесенко

Квіташвілі став жертвою фармацевтичної мафії — Фесенко

Міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі не мав підтримки в уряді. Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Володимир Фесенко.

"Реформа української медицини — найскладніша і найболісніша. За оцінками фахівців, які спираються на іноземний досвід, - це багаторічний процес. Квіташвілі виявився одинаком, якого ніхто не підтримував. Наш МОЗ — це мінне поле. За останні п'ять років у нас лише один міністр пропрацював на цій посаді більше дванадцяти місяців. Це Раїса Багатирьова. Та й то завдяки своїм зв'язкам. Всі інші ставали жертвами бізнесових конфліктів. Фактично це міністерство знаходиться під впливом фармацевтичних мафій. Квіташвілі став жертвою мафіозних угрупувань, що конкурують на фармацевтичному ринку", - сказав він.

На думку експерта, у МОЗ спочатку потрібно навести "елементарний лад і забезпечити керованість відомства". Для цього потрібен сильний антикризовий менеджер з командою. Новий міністр повинен мати підтримку уряду і президента.

"Квіташвілі кинули, як дитину у воду. Випливе, то й добре. Я чув, що його коли призначили, привезли до міністерства і сказали: "Ось твоє міністерство, іди і працюй!" Він не знав навіть де кабінет знаходиться. Одна з причин поразок з реформами в тому, що міністри приходять без команд. Сама людина не здатна щось змінити. Саакашвілі приїхав в Одесу зі своїми людьми. Він має допомогу з боку президента. Тому там є певне просування. Ще одна проблема: всі ми говоримо про абстрактні реформи. А треба говорити концептуально. На підготовку реформи був потрібен час. А Квіташвілі замість того був змушений вирішувати пожежні проблеми. Кожен тиждень ми мали скандал із закупівлею ліків і крадіжками грошей, які виділялися на ці закупівлі. Та й підтримки він не мав ні в уряді, ні від президента. Можливо, в МОЗ треба кинути людину, не пов'язану з цим відомством. Головне, щоб це був сильний менеджер. От як заступник міністра внутрішніх справ Ека Згуладзе, яка робить всі реформи в МВС, поки міністр лише розмовляє у соціальних мережах", - зазначив експерт.

Нагадаємо, що 30 червня фракція "Блоку Петра Порошенка" запропонувала коаліції розглянути питання про відставку міністра охорони здоров'я Олександра Квіташвілі.

Зараз ви читаєте новину «Квіташвілі став жертвою фармацевтичної мафії — Фесенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути