понеділок, 26 квітня 2010 12:59

Як розірвати угоду з Росією - думки політологів

Як розірвати угоду з Росією - думки політологів

Вигнати Чорноморський флот з території України можна за рахунок прийняття відповідного закону. Про це політолог Вадим Карасьов сказав у коментарі Gazeta.ua.

"Приймається закон. Адже змін в Конституцію поки що ніхто не вніс, - сказав він і нагадав, що договір про перебування ЧФ РФ на території України до 2017 року був підписаний у 1997-му. І нинішня пролонгація стосується його перехідних положень, але не Конституції.

"А в Конституції записано, що "забороняється перебування іноземних військових баз на території України", - пояснив Карасьов.

Він також сказав, що опозиція зможе добиватися денонсування угоди, якщо прийде до влади.

"Якщо завтра (27 квітня) відбудеться ратифікація угоди по Чорноморському флоту, тоді опозиція зможе добиватися денонсації угоди. Але тоді, коли вона отримає владу, більшість і виграє парламентські вибори 2012 року або президентські 2015-го", - сказав політолог.

У свою чергу заступник секретаря Радбезу політолог Дмитро Видрін сказав: "Я можу назвати лише одну умову, за якої можливе денонсування угоди по Чорноморському флоту: якщо парламент не проголосує. Іншої юридичної процедури я не бачу. Є два принципових інструменти: це суд, і це парламент. Якщо в суді не буде якогось іншого рішення, і якщо парламент проголосує за угоду, то інших інструментів я не бачу, якщо ми правова держава.

Якщо неправова і дозволено інше, то можна застрелити когось, підірвати щось".

Днями лідер фракції Партіїї регіонів Олександр Єфремов заявив , що Янукович готовий денонсувати угоду про продовження базування Чорноморського флоту у Криму, у тому випадку, якщо Конституційний суд визнає договір незаконним.

Нагадаємо, 21 квітня у Харкові президенти України та Росії підписали угоду про продовження базування Чорноморського флоту у Криму до 2042-го року. У вітворок Парламенти обох країн збираються ратифікувати цей документ.

Довідка: У міжнародному праві денонсування - відмовлення однієї зі сторін від виконання міжнародного договору, що призводить до припинення його дії.

Зараз ви читаєте новину «Як розірвати угоду з Росією - думки політологів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути