середа, 19 серпня 2015 11:00

Як нардеп Алєксєєв "пригодував" армію суддів - ЗМІ
8

Заступника голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя Сергія Алєксєєва журналісти днями викрили у незаконних діях і лобіюванні інтересів своїх юридичних компаній.

Про це повідомляє "Espreso.tv"

Юрист, адвокат і президент фан-клубу братів Кличків, що пройшов до парламенту у складі Блоку Петра Порошенка, не встиг і року пропрацювати у Верховній Раді, як потрапив у черговий корупційний скандал. Як стало відомо, цей народний депутат платив хабарі судді Апеляційного господарського суду Марині Дідиченко. Йдеться про 5 тисяч доларів США, котрі помічниця парламентарія мала перерахувати на банківську карту вершительниці правосуддя.

Кореспонденти розповсюдили в мережі аудіозапис переговорів народного обранця з помічницею. У перемовинах фігурує іще один цікавий факт — про те, що згадана суддя Дідиченко може допомогти винести потрібне Алєксєєву рішення у справі, яку розглядає вже зовсім інший суддя.

 

За кілька останніх років Марина Дідиченко стала буквально таким "кишеньковим" суддею народного депутата. Справи, які слухала ця слуга Феміди, завжди завершувалися на користь Сергія Алєксєєва і його юридичних компаній. Зокрема, майже з десяток позитивних рішень було винесено на користь ПАТ "Укрсоцбанк".

"Кришування" афер "Укрсоцбанка", що працює під брендом "Uniсredit", очевидне і в наступній телефонній розмові Алєксєєва з одним із керівників цієї ж фінансової установи. В ній йдеться про про проблемну компанію "Мостобуд", що набралася кредитів у державних банків, не збудувала обіцяного й оголосила себе банкрутом.

Парламентар Сергій Алєксєєв "пригодував" силу силенну суддів господарських судів усіх рівнів. У його помічниках числиться, наприклад, такий собі Антон Едуардович Шевченко.

 

Він — син судді Апеляційного господарського суду м. Києва Едуарда Шевченка, того самого, який "подарував" Януковичу Межигір'я. Цих вершителів правосуддя люстрація не торкнулася. І приховувати свій розкішний спосіб життя вони навіть не збираються. Так, подруга депутата Алєксєєва, вищезгадана суддя Марина Дідиченко, при зарплаті у 10 тисяч гривень володіє цілим автопарком коштовних автомобілів та квартирою в престижному районі столиці, на Оболонських Липках, вартістю в півмільйона доларів.

 

Чимало брудних грошей, що стікалися до кишень Сергія Алєксєєва, були переведені у готівку через структури того ж таки сумно відомого "Укрсоцбанку/UniСredit". Це саме його центральні офіси у Києві кілька місяців тому обшукували органи Головного слідчого Управління СБУ. Причина — перевірка рахунків, які могли бути пов'язані з фінансуванням тероризму. Як відомо, режим Януковича і створені ним маріонеткові олігархи з наміром реваншу й досі продовжують активно фінансувати бойовиків на Донбасі. Незважаючи на втечу з України, вони, як і раніше, намагаються вивести за кордон вкрадені гроші, використовуючи при цьому корумповані зв'язки в недоброчесних банках.

 

Взаємини Сергія Алєксєєва з "УкрсоцБанком/UniCredit" вибудувалися доволі просто. Заснована ним ще у 2005-му компанія "Алєксєєв, Боярчуков і партнери" уже не перший рік надає юридичну підтримку цій фінансовій установі. Екс-голову правління "УкрсоцБанку/UniCredit" Бориса Тімонькіна, який займався відмиванням грошей і втік з країни після повалення режиму Януковича, а цього літа був затриманий у Німеччині, називають співорганізатором і учасником злочинного угруповання Сергія Курченка. Свого часу він обіймав посаду замголови наглядової ради компанії одіозного молодого олігарха "ВЕТЕК". А в політичних колах "Партії регіонів" був знаний просто як "смотрящий" за фінансами "Сім'ї".

Між тим, на своєму офіційному сайті компанія "Алексєєв, Боярчуков і партнери" називає себе провідною юридичною фірмою, і хизується блискучою практикою представництва інтересів клієнтів у сфері банкрутства та реструктуризації заборгованості, корпоративного управління, судового і арбітражного вирішення спорів.

Насправді ж, за деякими даними, ця юридична контора Алєксєєва в період з 2011-го по 2015 роки надавала зовсім інші — сумнівні послуги з оптимізації податків. Так, завдяки компанії "Алексєєв, Боярчуков і партнери" ПАТ "УкрсоцБанк/UniCredit" вдалося ухилитися від сплати на майже 250 мільйонів гривень. ПАТ "Банк Форум" - приховав понад 35 мільйонів гривень. У цілому за рахунок менших компаній було ухилено від сплати податків на майже 318 мільйонів гривень. Кошти відправлялися на спеціальні "податкові майданчики", створені за злочинного режиму Януковича спеціально з метою відмивання.

Зараз слідство встановлює, чи справді менеджери "УкрсоцБанку/UniCredit" та група їхньої юридичної підтримки "Алєксєєв, Борчуков і партнери" були замішані у переказах грошей на фіктивні підприємства з метою переведення їх у готівку, тобто, ухилення від сплати податкових зборів.

Варто зауважити, відмиванням грошей ТОВ "Юридична компанія "Алєксєєв, Боярчуков і партнери" через "УкрсоцБанк/UniCredit" могли займатися і після Революції Гідності і зміни влади в Україні. Принаймні на це вказують дані ЄДР. Як стало відомо, торік у серпні місцем реєстрації фірми став уже не Київ, а Вінниця, при цьому змінилася і назва компанії. Крім того, ймовірно саме для переведення коштів "УкрсоцБанку/UniCredit" у готівку, було відкрито 11 нових товариств з обмеженою відповідальністю.

 

Попри все наприкінці минулого року Сергій Алєксєєв залишив компанію у зв'язку з обранням народним депутатом України VIII скликання, віддавши управління своєму партнеру Сергію Боярчукову. А перед самими виборами 2014 року він взагалі, як то кажуть, спробував "умити руки" - вийшов зі складу засновників і керівників. Однак минуле перекреслити не так вже й просто — фінансова документація красномовніша за будь-які номінальні зміни.

 

За деякими даними, "Алєксєєв, Боярчуков і партнери" не сплачували податки до бюджету України щонайменше 4 роки, "наваривши" при цьому майже 53 мільйони гривень. А сам Сергій Алєксєєв, вже будучи народним депутатом України, отримав понад 3 мільйони гривень дивідендів. У декларації про доходи вже за 2014 рік він вказав аж 20 мільйонів гривень прибутків у якості дивідендів.

 

Як не крути, виникає питання: звідкіля такі надходження у заступника голови парламентського Комітету з питань правової політики і правосуддя? Крім того, варто зауважити, майже за рік законотворчої активності цей народний обранець не склав і не подав жодного депутатського запиту. Чи не прийшов він до парламенту винятково заради власних інтересів?

 

Шахрайства, фінансові махінації, корупція і тіньові домовленості - і це далеко не повний перелік лиходійств, вчинених видатним адвокатом, а нині депутатом Сергієм Алєксєєвим. Революція Гідності давала нам надзвичайні сподівання на перезавантаження влади і появу в ній чесних патріотів. Однак все вказує на те, що чиновники й досі часто йдуть до влади саме за депутатським імунітетом — аби не відповідати за скоєне перед правосуддям.

Зараз ви читаєте новину «Як нардеп Алєксєєв "пригодував" армію суддів - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути