понеділок, 18 лютого 2013 10:17

Кабмін планує виконати свій план дій задля підписання Угоди про асоціацію

Кабмін планує виконати свій план дій задля підписання Угоди про асоціацію
Фото: segodnya.ua

Уряд України прийняв свою версію "списку Фюле" - переліку індикаторів, відповідність яким має дозволити підписати угоду про асоціацію України з Євросоюзом. У план увійшли не всі вимоги Брюсселя. У Кабміні відзначають, що частина відсутніх критеріїв знаходяться поза його компетенцією, а кілька рекомендацій, зокрема про розробку Виборчого кодексу, зовсім не планується виконувати, оскільки Київ вважає їх неприйнятними, пише "Комерсант-Україна".

У середу Кабінет міністрів повідомив про прийняття плану першочергових заходів на 2013 рік щодо інтеграції України в ЄС. Цей документ став відповіддю України на так званий "список Фюле" - 19 індикаторів готовності України до підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом. Автором списку прийнято вважати комісара ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Штефана Фюле, а складений він на основі висновків ради глав МЗС країн-членів ЄС від 10 грудня минулого року.

За словами джерела в Кабміні, яке брало участь в розробці плану, уряд прийняв його, враховуючи результати дискусії зі Штефаном Фюле в ході його візиту в Україну 7-8 лютого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович не тямить, як працює ЄС - британський політолог

"Були суттєво розширені і деталізовані завдання, що стоять перед урядом", - пояснив він.

У розпорядженні видання є перелік із 19 індикаторів, переданих Єврокомісією українському МЗС, які лягли в основу п'ятничного рішення уряду. Цей список дещо відрізняється від раніше публікуваного експертами. 5 із 19 індикаторів присвячені необхідності подолати негативні наслідки минулих парламентських виборів, 3 - проблемі вибіркового правосуддя, 8 - проведення реформ.

Інші 3 індикатора вимагають від української влади співпрацювати з опозицією і громадянським суспільством, а також консультуватися з Брюсселем з приводу продовження судової реформи і покращення бізнес-клімату.

У плані Кабміну на 2013 рік містяться 10 з 19 індикаторів Єврокомісії. Уряд декларує готовність виконати четвертий блок "списку Фюле" (консультації і співпрацю з Брюсселем і опозицією) і половину пунктів третього блоку, присвяченого реформам. Найбільшу увагу приділено реформі системи управління державними фінансами, розподілу міжнародної допомоги, підготовці економіки та бізнес-спільноти до можливого вступу в силу зони вільної торгівлі з ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Словаччина дуже зацікавлена ??у приєднанні України до ЄС - посол

Крім того, в Кабміні заявляють про намір продовжити в 2013 році реформу системи правосуддя, в тому числі ініціювати зміну Кримінального кодексу (КК), а також вживати заходів, спрямованих на боротьбу з корупцією. Однак зусилля Києва у цих сферах можуть бути визнані недостатніми. Так, антикорупційна складова плану дій Кабміну обмежується одним пунктом - підтримкою законопроекту, внесеного до Верховної Ради у січні і змінює ряд статей КК про покарання за хабарі. У рамках поновлення КК пропонується внести до нього точкові зміни, що стосуються удосконалення процедури конфіскації майна і боротьби з незаконним обігом зброї. Про комплексний перегляд кодексу або декриміналізації ст. 364 і 365 КК, за якими звинувачуються лідери опозиції, в плані не згадується. Вимоги Брюсселя про необхідність удосконалення системи органів внутрішніх справ, конституційної реформи, розширення повноважень Рахункової палати, а також про дієві заходи щодо поліпшення інвестиційного та бізнес-клімату зовсім не відображені в рішенні Кабміну.

Джерела підкреслюють, що це не означає відмову влади від проведення реформ, рекомендованих ЄС.

"Кабмін може давати вказівки тільки виконавчої влади, при цьому в "списку Фюле" є задачі, які знаходяться поза компетенцією уряду. Наприклад, питаннями реформи основного закону займається Конституційна асамблея", - пояснив один з джерел.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ніхто не каже, що всі вимоги асоціації з ЄС мають бути виконані - Рибачук

Інший чиновник, який брав участь в розробці плану, додав, що реформа правоохоронних органів і боротьба з корупцією теж не повністю відносяться до сфери відповідальності уряду.

Але якщо в питанні проведення реформ більшість пунктів "списку Фюле" визнаються Києвом (хоча і розподілені між різними органами, не завжди координуючими свої дії один з одним), то по першому блоку - стосується виборів - ситуація йде трохи гірше. У Кабміні пообіцяли "розробити і виконати план заходів щодо вдосконалення законодавства з урахуванням висновків місії ОБСЄ", але, всупереч вимогам ЄС, відмовилися від згадок про Виборчий кодекс. Раніше глава МЗС Леонід Кожара заявляв, що не вважає за необхідне виконувати цю вимогу Єврокомісії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євросоюз висунув Україні 19 вимог для підписання Угоди про асоціацію

"ЄС часто не намагається врахувати нашу політичну традицію і законодавчу практику, наполягаючи на затвердження норм, не властивих нашій країні", - доповнило джерело.

Без уваги влади залишилися і пункти "списку Фюле" про необхідність забезпечити "чіткі правила для ЗМІ, спрямовані на збалансований доступ учасників виборів до медіа", і про необхідність "вжити заходів у справах Юлії Тимошенко, Юрія Луценка і Валерія Іващенка".

Нагадаємо, раніше голова Комітету у закордонних справах Європейського парламенту Елмар Брок заявив, що Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом буде підписана за умови звільнення лідера опозиції Юлії Тимошенко.

Зараз ви читаєте новину «Кабмін планує виконати свій план дій задля підписання Угоди про асоціацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути